ua en ru

Чому нерухомість в Києві в доларах дешевшає?

У серпні середня вартість представлених до продажу 1-4-кімнатних квартир Києва становила 24,3 тис. гривні на квадратному метрі - на 11,9% вище липневої. Причина тому - курсові коливання.

У серпні середня вартість представлених до продажу 1-4-кімнатних квартир Києва становила 24,3 тис. гривні на квадратному метрі - на 11,9% вище липневої. Причина тому - курсові коливання.

У доларовому еквіваленті протягом місяця середньозважена ціна пропозиції зменшилася на 0,9% - до 1808 $/кв. м. Єдина причина різниці, що виникла - це девальвація нацвалюти: за минулий місяць її безготівковий курс просів з 11,7 грн/$ до 14,2 грн/$. Про це повідомили «Вістям» в ІАП «Столична нерухомість».

Серпневе подорожчання житла у гривні було нерівномірним. Найсильніше ціни піднялися на Лівому березі, де зростання склало 12,6% і вартість досягла 19001 грн/кв. м. на Майже 12% - до 34 375 грн/кв. м подорожчали квартири в центрі столиці, а на Правому березі зростання склало 11,6%, що підняло ціну квадрата до 22640 грн/кв. м.

При цьому, за даними Ліги експертів України, вартість соціального житла (гостинки, хрущовки, старий фонд) в доларовому еквіваленті в Києві знизилася в серпні у всіх районах на 3-10.е. за квадрат. А більш статусні квартири, навпаки, подорожчали в Дарницькому, Дніпровському та Подільському районах (див. таблиці). «Це всього лише повернення статус-кво. В оголошеннях були знижені ціни на початку літа на кілька відсотків, однак, оскільки вони не знайшли покупців, господарі повертають доларові ціни до рівня початку року», - пояснив віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников.

Обсяги продажів справді мізерні. «Якщо до кінця серпня ще були надії на відновлення ринку, то заяви про вторгнення російський військ просто обвалило його. В умовах війни ніхто не готовий приймати рішення про покупку нерухомості. Люди скоріше будуть тримати кошти у готівці, оскільки довіри до банків теж немає», - вважає Гусельников.

При цьому, за словами президента Союзу нерухомості України Олександра Рубанова, ринок вторинної нерухомості залишиться мертвим до стабілізації ситуації в країні, тоді як забудовники цілком успішно стимулюють продажі новобудов. «Поки не буде хороших політичних новин, не стабілізується курс долара, ні про які продажах на вторинному ринку говорити не варто, крім критичних», - вважає він. А це може статися не раніше, ніж до кінця року. Тому за підсумками другого півріччя експерти очікують побачити подальше падіння продажів.

Чому нерухомість в Києві в доларах дешевшає?