ua en ru

Втечу Януковича з України організували охоронець Путіна і генерал армії РФ, - ГПУ

Втечу Януковича з України організували охоронець Путіна і генерал армії РФ, - ГПУ Фото: Віктор Янукович (УНІАН)

За даними слідства, Янукович двічі виїжджав в Росію

Втечу екс-президента України Віктора Януковича з України в 2014 році організували охоронець президента Російської Федерації Володимира Путіна і генерал армії РФ. Про це в інтерв'ю російському виданню "Новая газета" заявив прокурор департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Олексій Донський.

"У нас є доказ щодо генерала російської армії, що керував операцією переміщення Януковича з Донецької області в Краснодарський край і звідти в Крим. Встановлено і особу людини з охорони президента Росії. Ці двоє очолювали групу виконавців, одночасно координуючи їхні дії з начальником охорони Януковича Кобзарем і співробітником охорони Бернацьким", - заявив Донський.

За словами Донського, Янукович двічі виїжджав в Росію. Перший раз - в ніч з 22 на 23 лютого 2014 року; другий - 23 лютого.

"Насправді він потрапив туди (в РФ, - ред.) двічі. Перший раз - в ніч з 22 на 23 лютого 2014 року. З селища Урзуф Донецької області, на узбережжі Азовського моря, його разом з Клюєвим, частиною особистої охорони і супроводжуючими особами двома вертольотами ЗС Росії перекинули в Єйськ. Як ці вертольоти не виявили українські прикордонники - питання відкрите", - повідомив він.

За словами Донського, Янукович перебував на території РФ 10-12 годин. За цей час він на військово-транспортному літаку здійснив внутрішній переліт по країні, з Єйська в Анапу. Разом з тим, Донський зазначив, що на даний момент не відомо, чи зустрічався Янукович тоді з кимось із російської влади.

"Близько 13:00 за Києвом він вилетів з Анапи в Гвардійське, на військовий аеродром під Сімферополем, який в той час орендував Чорноморський флот Росії. У Криму, на базі флоту, перебував до ночі з 23 на 24 лютого, і вже тоді військовим кораблем ЧФ відправився знову на територію Федерації", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенко" Олександр Бригинець заявляв, що Янукович може уникнути відповідальності за брехню при дачі показань онлайн.