ua en ru

За неофіційними даними, ТНК-ВР може продати Лисичанський НПЗ Дмитру Фірташу

Компанія ТНК-ВР може продати свій Лисичанський нафтопереробний завод (Луганська область), який простоює з березня 2012 р., бізнесменові Дмитру Фірташу. Про це повідомляє прес-служба Луганської обласної державної адміністрації з посиланням на губернатора Володимира Пристюка.

Глава області прокоментував інформацію, що з'явилася в ЗМІ про те, що новим власником Лисичанського НПЗ може стати відомий бізнесмен Дмитро Фірташ. "Коли йде дуже специфічний процес, не хотілося б робити якихось необачних кроків, здатних надалі негативно вплинути на цей процес. Можу сказати тільки те, що Фірташ - один з тих, хто приймає участь в цьому процесі", - сказав Пристюк, відповідаючи на питання журналістів.

За його словами, "робиться все можливе, щоб найближчим часом був визначений новий власник нафтопереробного підприємства". "У такому рішенні я зацікавлений як губернатор. У цьому процесі бере участь Кабінет міністрів, цим питанням серйозно займається прем'єр-міністр. Найближчим часом це питання буде вирішено, і ви, безумовно, про це дізнаєтеся", - сказав він.

"У нас є політика компанії, згідно якої ми не коментуємо операції, що не відбулися або плануються. В Україні є не один НПЗ, і ми розглядаємо всі варіанти, не обмежуючись лише Лисичанським НПЗ", - повідомили РБК-Україна в прес-службі Дмитра Фірташа.

Лисичанський НПЗ отримав в 2011 р. майже 13,9 млн дол. чистого прибутку в порівнянні з 5,8 млн дол. збитку в 2010 р. Дохід компанії знизився в 2011 р. на 11,6% - до 1,9 млрд дол.

У липні 2000 р. ПІІ "ТНК-Україна" на відкритому конкурсі придбало контрольний пакет акцій Лисичанського НПЗ проектною потужністю 24 млн т нафти в рік за 10 млн дол. Інвестиції ТНК-BP в завод за 12 років перевищили 640 млн дол. У даний час, за даними компанії, підприємство може переробляти понад 7 млн ​​т нафтової сировини на рік. У I кварталі 2012 р. TNK-ВР знизила чистий прибуток на 17% через закриття Лисичанського НПЗ.

Фірташ є засновником холдингу Group DF з активами в енергетиці, хімічній промисловості, у сфері нерухомості; опосередковано володіє часткою в компанії "РосУкрЕнерго".