ua en ru

За неофіційними даними, МВФ потрібно додатково 350 млрд дол. для виходу з боргової кризи єврозони

Міжнародному валютному фонду (МВФ), за неофіційними даними, може знадобитися 350 млрд дол. додаткових коштів для адекватної участі в програмах виходу з боргової кризи єврозони. Таку оцінку озвучило Reuters джерело в дипломатичних колах однієї з країн, що розвиваються, в рамках дводенного саміту на рівні міністрів фінансів і глав Центробанків G20, що відкривається сьогодні в Парижі.
Раніше повідомлялося, що країни БРИКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південно-Африканська Республіка) виступають за збільшення розмірів Міжнародного валютного фонду (МВФ).
Проте, як відзначає Reuters, угода з цього питання, ймовірно, не буде досягнута в рамках цієї зустрічі.
За даними Reuters, країни БРИКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південно-Африканська Республіка) виступають за збільшення розмірів Міжнародного валютного фонду (МВФ). На даний момент держави, що входять в БРИКС, розглядають доступні ефективні способи розширення МВФ з метою забезпечити базу для надання фінансової допомоги Греції. У цьому ключі уряди БРИКС шукають шляхи посилення ролі країн, що розвиваються, для боротьби з борговою кризою єврозони в цілому, оскільки вважають кризу дуже гострою проблемою для Європи, щоб вирішувати її поодинці.
Розглядаються два можливі варіанти: вкласти гроші в створення спеціального фінансового інструменту на базі МВФ або просто позичити грошей фонду шляхом викупу облігацій. Гроші МВФ зможе також використовувати для фінансування нових кредитних ліній, щоб убезпечити себе від розповсюдження кризи зони євро.
Також повідомлялося, що країни БРИКС озвучать свої пропозиції з цього питання на саміті "великої двадцятки" (G20) в листопаді 2011 р.
Розмови про необхідність вливання додаткового капіталу у МВФ виникли на тлі інформації про те, що міжнародне рейтингове агентство Standard & Рoor's (S&P) знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Іспанії на один щабель - з АА до АА-. Тим часом для порятунку економіки Іспанії від кризи може знадобитися куди більше коштів, ніж при вирішенні "грецького питання", і ресурсів МВФ може виявитися недостатньо. Одночасно окремі експерти говорять про те, що основні донори МВФ (США, Японія, Німеччина і КНР) можуть перешкодити залученню фондом фінансування "з боку".
Раніше голова МВФ Крістін Лагард повідомила, що наявних ресурсів фонду може не вистачити, якщо криза в Європі продовжить набирати обертів. Згідно з експертним висновком, що потрапив у розпорядження Reuters, МВФ може знадобитися 840 млрд дол. у разі реалізації "найгіршого сценарію".

G20