ua en ru

За неофіційними даними, "Газпром" спростував заяву України щодо узгодження заявки щодо закупівель газу

"Газпром" спростував твердження міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойко про те, що російський холдинг погодив з Україною заявку на закупівлю російського газу на 2013 р., передає телеканал "Росія 24".

Раніше Бойко заявив, що "Газпром" і "Нафтогаз України" домовилися про закупівлі російського газу на 2013 р. в обсязі 27 млрд кубометрів. "Навряд чи це так", - відзначило джерело в керівництві "Газпрому".

Україна заявила про намір скоротити закупівлі російського газу в 2012 р. з обумовлених у договорі 52 млрд кубометрів до 27 млрд кубометрів. Росія підкреслює: час для переговорів щодо обсягів закупівель палива на цей рік втрачено.

Договірний обсяг можна змінити не пізніше, ніж за півроку до початку поставок. Таким чином, обсяг поставок газу на 2013 р. можна обговорювати в термін до 1 липня.

Договір "Газпрому" і "Нафтогазу України" містить умову "бери або плати", яка поширюється на 80% від обсягу закупівлі газу за контрактом. Виходячи з річного контрактного обсягу на 2012 р. (52 млрд кубометрів), Україна має сплатити не менше 41,6 млрд кубометрів газу.

Заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв відзначив раніше, що постачання російського газу в Україну в 2012 р. можуть скласти близько 40 млрд кубометрів.

У червні "Газпром" надав "Нафтогазу Україна" попередній платіж на 2 млрд дол. за транзит російського газу, що дозволило Україні поповнити оборотні кошти для закупівлі газу і його закачування в ПСГ.