ua en ru

За неофіційною інформацією, Пакистан надав Китаю доступ до технології збитого в Абботобаді вертольота-невидимки

За неофіційною інформацією, Пакистан надав Китаю доступ до технології сучасного американського вертольота Blackhawk, який розбився в горах під час рейду американських командос на особняк в Абботобаді, коли був знищений терорист Усама бен Ладен. Про це повідомляє Financial Times з посиланням на співрозмовника з розвідки США.

Якщо інформація підтвердиться, швидше за все, це призведе до подальшого ускладнення пакистано-американських відносин, які зіпсувалися після несанкціонованої операції американського спецназу в Абботобаді, а зараз трохи покращилися. Вся заковика в тому, що технологія невидимого для радарів модифікованого вертольота Blackhawk досі була засекречена і невідома розвідкам інших країн.

Вертоліт був збитий талібами в горах над Пакистаном, і спецназівці залишили його на місці аварії. Згодом представники американської армії просили Пакистан повернути останки в США, але отримали відмову.

"США зараз володіють інформацією, що Пакистан, зокрема, ISI (пакистанська розвідка), дав доступ китайським військовим до останків збитого біля Абботабада вертольота", - цитує видання представника розвідки.

Співрозмовник сказав, що Пакистан, який має близькі відносини з Китаєм, дозволив китайській розвідувальній службі зробити знімки розбитого повітряного судна, а також взяти зразки його спеціального покриття, яке дозволяє машині бути непомітною для радарів.

Інший американський чиновник, який говорив на умовах анонімності, повідомив агентству Reuters, що також є підстави вважати, що Пакистан допустив китайців безпосередньо до останків, давши можливість оглянути літак. Але чиновник сказав, що не може підтвердити цей факт з повною впевненістю.

Пакистанська розвідка спростувала цю інформацію.

В американському посольстві в Пакистані Reuters повідомили, що уціліла хвостова частина вертольота, фотографії якої були поширені в Інтернеті, повернулася в Сполучені Штати після поїздки в Ісламабад сенатора Джона Керрі в травні.

Зазначимо, після операції американців в Абботобаді Пакистан натякав про можливість надати Китаю доступ до вертольота.

"Відразу після нальоту ми чітко просили пакистанців не допустити, щоб хто-небудь отримав доступ до пошкоджених залишків вертольота", - повідомило Financial Times джерело.

Після аварії таких машин, за стандартною американською процедурою, останки повинні знищуватися, щоб не допустити витоку інформації про шифровки, навігаційні і захисні технології.