ua en ru

Платформа добового балансування УТГ є вразливою для махінацій, - Сумигаз

Платформа добового балансування УТГ є вразливою для махінацій, - Сумигаз Ілюстративне фото (УНІАН)

У тестовому режимі фахівці "Сумигазу" ознайомились з роботою платформи ще у червні поточного року

На інформаційній платформі для добового балансування, яку розробив "Укртрансгаз", не передбачена система захисту інформації за допомогою електронного цифрового підпису (ЕЦП). Вона ставить під загрозу захист персональних даних споживачів України, вразлива до махінацій і зловживань з обсягами газу і не може забезпечити повноту, коректність та достовірність обліку, спожитого на ринку газу. Про це повідомляє прес-служба ПАТ "Сумигаз".

Вже з 1 жовтня має розпочати свою роботу система добового балансування. Проте інформаційна платформа "Укртрансгазу" досі не отримала правовий статус і не сертифікована за європейськими стандартами.

"Впровадження добового балансування мало відбутися вже з 1 серпня поточного року. Але через недосконалість інформаційної платформи "Укртрансгаз" дату впровадження нововведень змінили на 1 жовтня. На сьогодні запуск системи знову на межі зриву", - каже комерційний директор ПАТ "Сумигаз" Денис Черненко.

У тестовому режимі фахівці ПАТ "Сумигаз" ознайомились з роботою інформаційної платформи добового балансування ще у червні поточного року. Після чого компанія направила до НКРЕКП та оператора ГТС свої зауваженнями щодо роботи програмного продукту.

Тоді ж у липні Укртрансгаз під електронний цифровий підпис отримав базу EIC-кодів всіх споживачів природного газу Сумської області. За даними диспетчерів "Сумигаз" з 384 тис. клієнтів на платформі Укртрансгазу відображаються тільки 1,7 тис. споживачів. Так само незалежні постачальники заявляють, що не бачать на інформаційній платформі Укртрансгазу інформацію про свої клієнтів

"Сумигаз" вже має досвід запуску програми добового балансування для операторів ГРМ. Для повноцінного налаштування програмного продукту необхідний тривалий тестовий період. Згідно Кодексу ГТС він має тривати три місяці. Тому важливо, щоб до 1 жовтня платформа Укртрансгазу працювала коректно, а газорозподільні та постачальні компанії мали доступ до повної інформації.