ua en ru

Лист Януковича до Путіна був фальшивим, - екс-депутат Держдуми

Лист Януковича до Путіна був фальшивим, - екс-депутат Держдуми Фото: Ілля Пономарьов вважає, що лист до Путіна був фальшивим (facebook.comiponomarev)

Лист Януковича до Путіна підготували спільно з представниками РФ, - сказав екс-депутат Держдуми

Звернення (лист) Януковича до Путіна про введення військ було сфальсифіковано і підготовлено спільно з представниками Російської Федерації. Про це в залі Оболонського суду під час дачі свідчень у справі про держзраду екс-президента Віктора Януковича заявив екс-депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов, передає кореспондент РБК-Україна.

У відповіді прокурора Кравченко в залі суду Пономарьов припустив, що даний лист повинно було стати способом легітимізувати агресію.

"З моєї точки зору його (листа, - ред.) роль ключова. Це спосіб легітимізувати агресію РФ на Україні. 8 лютого 2014 року почали обдзвонювати членів ради федерації з метою зібратися на позачергове засідання. Ніхто не знав конкретно, навіщо їх збирають. Один з представників знав, що це тема, пов'язана з Україною", - сказав Пономарьов.

На думку свідка, лист було сфальсифіковано і підготовлено "спільно з представниками РФ".

"Тут вже моє припущення про те, що це лист складався спільно з представниками РФ. Сам я побачив лист навесні від мого друга, який працює в ООН. Лист було не на бланку зроблено, а мав підпис від руки, була проставлена дата 1 березня. Інші офіційні документи, які я бачив, були з відповідними гербами, а цей лист відрізнявся", - додав Пономарьов.

Також екс-депутат Держдуми додав, що Віктор Янукович отримав від Російської Федерації (РФ) 1 млрд доларів за прийняття потрібних рішень. Свідок заявив, що "це був абсолютно прямий підкуп".

"Там була цікава фінансова схема, пов'язана з державними єврооблігаціями, побудована на інсайдерській торгівлі. Тобто РФ обвязалась купити певну кількість облігацій. Обсяг фінансування повинен був скласти 15 млрд. Перший транш - на 3 мільярди доларів. Загальний обсяг повинен був скласти 15 мільярдів доларів. Потім облігації повинні були злетіти в ціні, і вони отримали б особисту вигоду. Наскільки мені відомо, з українського боку основним переговірником був Олександр Янукович - син президента", - сказав свідок.

Відзначимо, 14 лютого Оболонський суд продовжив засідання у справі про держзраду Віктора Януковича. Колишнього президента звинувачують за ч. 5 ст. 27 (державна зрада), ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни); 3 ч. ст. 110 (пособництво в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки).

Нагадаємо, як повідомляло РБК-Україна, раніше під час допиту в залі Оболонського суду Ілля Пономарьов заявив, що Російська Федерація почала втручатися у справи України ще в вересні 2013 року.

Додамо, що наступного тижня суді по справі про держзраду екс-президента Віктора Януковича буде свідчити президент України Петро Порошенко.