ua en ru

Пікет шахтарів "Сухої Балки": активісти заявили про перешкоджання з боку чиновників

Пікет шахтарів "Сухої Балки": активісти заявили про перешкоджання з боку чиновників Джерело фото "Українські новини"

За даними ЗМІ, до місця проведення акції під'їхали два автобуси з силовиками

Сьогодні, 21 вересня, зранку до місця проведення акції протесту робітників найбільшого залізнорудного комбінату Криворізького регіону "Євраз Суха Балка", які вже третій день вимагають від чиновників Держгеонадр України продовжити ліцензії на видобуток руди, під'їхали два автобуси з силовиками. Про це повідомляють "Українські новини".

За даними видання, в салоні були помічені бійці поліції і Національної гвардії України "в повній екіпіровці: бронежилетах і зі спецзасобами".

"Ми дивуємося, з якою метою до місця проведення нашої, підкреслю, мирної акції, звезли стільки поліцейських і нацгвардійців. Ми не збираємося порушувати чинне законодавство і вже тим більше не представляємо жодної загрози співробітникам Держгеонадр. Єдине, чого ми добиваємося, щоб до людей, нарешті, вийшов хтось із перших осіб установи і пояснив, на якій підставі відомство порушує закон і рішення Вищого адміністративного суду, не продовжуючи спеціальні дозволи на видобуток сировини. Зараз стоїть питання про подальшу роботу рентабельного виробництва і подальшу долю понад 4000 робочих місць", - заявив голова первинної організації професійної спілки металургів і гірників України Віктор Щасливий.

Він нагадав, що вчора зіткнувся в приміщенні Держгеонадр з першим заступником керівника відомства Миколою Фощієм. Однак, за даними Щасливого, на прохання вийти до людей Фощій покинув місце роботи через чорний хід.

"Українські новини" відзначають, що протягом вчорашнього дня з Фощієм не вдалося зв'язатися ні по мобільних, ні по службових номерах телефонів, хоча ввечері він повернувся в свій кабінет.

Як повідомляється, не дочекавшись пояснення ситуації з боку керівництва Держгеонадр, пікетувальники прийняли рішення розбивати намети. За словами шахтарів, вони не припинять акцію протесту до тих пір, поки не отримають ліцензії. На даний момент, в акції беруть участь близько 200 гірників. Однак уже найближчим часом до Києва обіцяють приїхати їх сім'ї.

Відомо, що конфлікт між підприємством і Держгеонадрами почалася більше року тому. В серпні 2016 року закінчився термін ліцензій ПАТ "Євраз Суха Балка" на видобуток руди. Компанія звернулася у відповідності з законом до Держгеонадр. Проте, за даними ЗМІ, протягом 60 днів, відведених для переоформлення документів, відомство "не діяло".

29 липня 2016 року Дніпропетровський окружний адміністративний суд зобов'язав Держгеонадра продовжити і видати ліцензії. У березні 2017 року Вищий адміністративний суд підтвердив рішення суду першої інстанції, яке Держгеонадра не виконало досі, пише видання.