ua en ru

Підлісецький: ринкові ціни – це крок вперед до цивілізованого ринку електроенергії

Підлісецький: ринкові ціни – це крок вперед до цивілізованого ринку електроенергії

Ринкові ціни – це крок вперед до цивілізованого ринку електроенергії. Про це заявив член комітету Верховної Ради з ПЕК Лев Підлісецький.

За словами політика, Україна зробила важливий крок на шляху реформування енергетичного сектору і перейшла на формування цін на газ, виходячи з імпортного паритету. Він вважає, що український ринок електроенергії повинен бути реформований за зразком ринку газу, а ціна повинна бути, по-перше, ринковою, по-друге, об'єктивною.


"Об'єктивно кажучи, зараз тарифи на електроенергію піднімаються по вирішенню одного органу. Не до кінця професійного і дуже часто залежного. НКРЕКП після свого розгляду або на якихось суб'єктивних підставах приймає рішення. Що буде відбуватися на ринку після впровадження нового механізму? Підозрюю, що спочатку буде невеликий певний підйом цін, але пізніше буде падіння тарифів, оскільки ринок увійде в реальну конкурентну стадію. Найбільш економічно обґрунтовані ціни з'являються тоді, коли є конкуренція, коли можуть конкурувати продавці між собою. На ринку ж найнижча ціна тоді, коли є багато продавців", - заявив він.

Підлісецький сподівається, що Верховна Рада по обговоренню другого читання прийме законопроект про реформу ринку електроенергії.

"Тоді, відповідно, інший регулятор буде по-іншому регулювати. Основна реформа відбудеться лише тоді, коли будуватиметься новий ринок, зовсім інші принципи взаємин на цьому ринку. Коли з'явиться конкуренція серед виробників, з'явиться конкуренція серед продавців. Такого поняття як крос-субсидування після прийняття закону в принципі ж не буде. І це крок вперед до цивілізованого ринку електроенергії. Такі процеси вже відбулися на ринку газу", - резюмував нардеп.