ua en ru

Петиція: Порошенка просять прискорити націоналізацію АТБ

На сайті Президента України зареєстрована петиція, в якій автори просять прискорити розгляд парламентом законопроекту №2689 від 21.04.2015 року "Про націоналізацію майна торгової мережі "АТБ" зважаючи на підозру у фінансуванні мережею терористів на певних територіях Донбасу. Автор петиції просить главу держави визначити документ як невідкладний для розгляду в сесійній залі Верховної Ради.

Автор клопотання посилається на інформацію про продовження роботи "АТБ" на окупованих територіях. "Законодавство України визнає злочином не тільки створення терористичної групи чи терористичної організації, керівництво такою групою чи організацією, але і сам факт участі в ній, а також організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації. ... Незважаючи на російську окупацію АР Крим і військову агресію Російської Федерації на сході України, мережа супермаркетів "АТБ" безперешкодно працює на окупованих територіях і продовжує отримувати прибуток і, фактично, є небезпека сприяння діяльності терористичних організацій", - сказано в петиції.

У документі також наводяться факти взаємодії мережі "АТБ" та представників режиму Віктора Януковича. "З 2010 річку мережа "АТБ" збільшилася в 2,5 рази. За інформацією народних депутатів України, яка розміщена на сайті Верховної Ради, співвласником мережі супермаркетів "АТБ" через офшорні компанії є відомий російський олігарх Костянтин Малофєєв, засновник інвестиційного фонду Marshall Capital Partners, який, за публікаціями в ЗМІ, здійснює масштабну фінансову підтримку терористичних організацій ДНР і ЛНР. Цей факт пояснює, чому, незважаючи на російську окупацію АР Крим і військову агресію на сході України, мережа "АТБ" безперешкодно працює на окупованих територіях і продовжує отримувати прибуток", - наголошується в петиції.

Автор також додає, що суспільна необхідність націоналізації майна торгової мережі "АТБ" обумовлена небезпекою фінансування тероризму, і насамперед терористичних організацій "Донецької та Луганської народних республік".

"За підрахунками, щодня в мережі "АТБ" роблять покупки понад 2 млн українських громадян, а її тільки офіційний товарообіг в 2014 склав близько 40 млрд грн. Тільки в цьому році "АТБ" відкрила більше 4-х десятків нових магазинів. Націоналізація великої роздрібної мережі, що включає в себе більше 700 магазинів по всій Україні, дозволить створити на базі державного сектора економіки загальнонаціональну мережу соціальних магазинів з доступними для населення цінами", - вважає автор документа.

Вирішення проблеми, вважає автор документа, вже запропоновано в законопроекті №2689. "Прошу звернутися до Верховної Ради України щодо визначення в якості невідкладного розгляду цього законопроекту", - йдеться в тексті петиції.