ua en ru

Перший заступник директора ОПЗ назвав саботажем затримку суден з аміаком в порту "Южний"

Перший заступник директора ОПЗ назвав саботажем затримку суден з аміаком в порту "Южний" Фото: Микола Щуриков (з відкритих джерел)

В ОПЗ подали позов в адміністративний суд

Відмова Держекоінспекції охорони Чорного моря в особі інспекторів поста екологічного контролю морського порту "Южний" випускати судна, завантажені аміаком, без пояснення причини, є саботажем. Про це в коментарі Hubs заявив перший заступник директора ПАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) Микола Щуриков.

"В порту було затримано "Кліппер Марс", "Кліппер Венус", "Кліппер" (за інформацією Hubs, вони вже відправлені, у т. ч. два з них вчора). Зараз затримано четверте судно – Gas Snapper. Його затримують за тією ж "схемою"... Інспектори саботують оформлення документів, не посилаючись на нормативні акти, не видаючи жодного документа, і просто не беручи ніякої документації", - цитує видання Щуриков.

"На словах інспектори сказали, що є якісь норми, за якими вони не хочуть брати документи на вантаж. На сьогоднішній момент ми вже подали позов до адміністративного суду, щоб визнати їх дії незаконними, тому що вони виходять за рамки здорового глузду", – уточнив топ-менеджер ОПЗ.

Крім того, за словами Щурикова, 7 лютого відбудеться зустріч з міністром екології Остапом Семераком по ситуації, що склалась в Мінекології. "Можливо, ми прийдемо до якогось результату", – сподівається він.

На думку Щурикова, ситуація, що склалася, несе цілий ряд ризиків: "Позавчора був момент, коли в акваторії порту на плаву перебувало 105 тисяч тонн аміаку при взагалі можливих допустимих обсяги зберігання на рівні 60-80 тис. тонн. Кажу точно, що будь-яка НС з таким одноразовим об'ємом аміаку в акваторії – це ні з чим незрівняне. Тобто у разі вибуху, якщо порівнювати з нашим заводом, де знаходиться одночасно 40-60 тис. тонн, катастрофа була б всеукраїнського масштабу".

"Друге, це банальні економічні наслідки. Кожну добу простою одного судна – це кілька десятків тисяч доларів", – уточнив перший заступник директора ОПЗ.

Як повідомлялося раніше, в морському порту "Южний" з 26 січня 2018 р., після завершення вантажних робіт, був затриманий вихід морських суден "Кліппер Марс" і "Кліппер Венус" з вантажем вищій ступеня небезпеки – аміаком, в обсязі понад 65 тис. т.