ua en ru

Перший з 30 амністованих активістів з Arctic Sunrise покинув територію РФ

Перший з тридцяти активістів з судна Arctic Sunrise, які були фігурантами справи про хуліганство на нафтовидобувній платформі "Прирозломного", Дмитро Литвинов, покинув територію РФ. Про це повідомляється в мікроблозі міжнародної екологічної організації Greenpeace у Twitter.

Раніше всі 30 активістів отримали постанови про амністію.

За версією слідства, 18 вересня 2013р. екологи з руху Greenpeace на судні Arctic Sunrise зробили спробу захоплення належить Газпрому платформи "Прирозломна". Після затримання їм було пред'явлено звинувачення в піратстві, максимальне покарання за яке становить 15 років позбавлення волі.

Члени екіпажу Arctic Sunrise, громадяни 18 країн, звинувачували у спробі захоплення платформи "Прирозломна". За версією слідства, 18 вересня 2013р. активісти екологічної організації Greenpeace, підпливши на судні Arctic Sunrise до платформи, здійснили незаконну спробу висадки. Екологи стверджують, що їхня акція була спрямована проти видобутку нафти в Арктиці. Всі 30 активістів Greenpeace, які перебували на судні, було заарештовано терміном на два місяці. Спочатку заарештованим були пред'явлені звинувачення за ст.227 Кримінального кодексу РФ (піратство), однак 23 жовтня справу було перекваліфіковано на ст.213 КК РФ (хуліганство).

Спочатку арештанти містилися в Мурманську, пізніше вони були переведені в петербурзькі СІЗО. Вже в Північній столиці активісти були відпущені під заставу, але іноземці не могли покинути Петербург через порушення візового режиму.