ua en ru

За перше півріччя ПАТ "Запоріжгаз" отримало збиток майже 48 млн гривень

За перше півріччя ПАТ "Запоріжгаз" отримало збиток майже 48 млн гривень Ілюстративне фото (УНІАН)

Встановлений НКРЕКП тариф на розподіл газу не покриває обґрунтованих витрат операторів ГРМ

За перші шість місяців поточного року ПАТ "Запоріжгаз" отримало збиток у розмірі 47,9 млн гривень. Минулий рік компанія також закінчила зі збитками 56,7 млн гривень. Про це повідомляє прес-служба "Запоріжгазу".

Діяльність з доставки газу споживачам залишається збитковою. Встановлений НКРЕКП тариф на розподіл газу не покриває обґрунтованих витрат операторів ГРМ. Найбільшою проблемою є різниця у вартості газу для технологічних потреб.

"Тарифом, встановленим НКРЕКП для ПАТ "Запоріжгаз" передбачено, що компанія буде закуповувати на ринку газ для виробничо-технологічних потреб за ціною 6147 гривень / тис. куб. м (без ПДВ). Фактична ціна природного газу у поточному році становить 10917 гривень / тис. куб. м (без ПДВ) ", - говорить фінансовий директор ПАТ "Запоріжгаз" Юлія Омельченко.

Тому в діючому тарифі компанії ПАТ "Запоріжгаз" на закупівлю природного газу для виробничо-технологічних потреб передбачено 174,2 млн гривень. А вартість закупівлі цього газу на ринку становить 285,3 млн гривень. З урахуванням того, що витрати на придбання газу для технологічних потреб становлять 39,7% від всієї тарифної виручки, ця різниця в ціні стала головною причиною отримання збитків.

Продовжують рости інші статті витрат пов'язані з діяльністю компанії. Наприклад, вартість дизельного палива і бензину, необхідного в першу чергу для роботи аварійно-диспетчерської служби ПАТ "Запоріжгаз", а інших служб з початку року зросла більш ніж на 5%, а за минулий рік більш ніж на 20%.

Робота ПАТ "Запоріжгаз" залишається збитковою. Тільки за останні три роки компанія отримала майже 104 млн гривень збитків. 14 червня 2018 НКРЕКП затвердила Тимчасову методику розрахунку тарифів на розподіл, виходячи з обсягів розподіленого газу. Протягом минулого року ПАТ "Запоріжгаз" двічі проводило відкриті слухання щодо перегляду тарифу на послуги з розподілу газу. Закликаємо НКРЕКП затвердити беззбитковий тариф і компенсувати понесені збитки.