ua en ru

Імператор Японії може відректися від престолу в березні 2019 року, - джерела

Імператор Японії може відректися від престолу в березні 2019 року, - джерела Фото: імператор Японії Акіхіто (uk.wikipedia.org)

В уряді спростували цю інформацію

Уряд Японії практично визначився з датою першого за 200 років зречення імператора держави від престолу. Воно може статися 31 березня 2019 року, пише газета Ashani Shimbun, посилаючись на джерела.

Нинішньому імператору Акіхіто 83 роки. 1 квітня 2019 року престол повинен зайняти його син, кронпринц Нарухіто, якому 57 років. Акіхіто став імператором у 1989 році, після смерті свого батька Хірохіто.

Агентство Reuters зазначає, що секретар уряду Есіхіде Суга на прес-конференції спростував інформацію про дату зречення імператора від престолу.

"Ми продовжимо обговорювати питання належним чином і зробимо все, що в наших силах, щоб провести зречення від престолу плавно", - сказав Суга.

Імператор Акіхіто раніше переніс операцію на серці і лікування раку передміхурової залози. За словами монарха, він побоюється, що вік може ускладнити виконання обов'язків імператора.

Нагадаємо, відповідно до японського законодавства, імператор повинен знаходиться на троні довічно, проте в червні парламент прийняв спеціальний одноразовий закон, згідно з яким 83-річний імператор Акіхіто отримає право відректися від престолу.