ua en ru

Перу посіла перше місце в світі по виробництву сировини для кокаїну, - ООН

За даними Організації Об'єднаних Націй, Перу вийшла на перше місце в світі по виробництву листя коки, з яких отримують кокаїн, передає Reuters.

Раніше лідером з вирощування коки вважалася Колумбія.

У 2012 р. плантації коки в Перу займали 60,4 тис. га, що на 20% більше, ніж у Колумбії, сказано в доповіді Управління ООН по боротьбі з наркотиками і злочинністю. В результаті кампанії з викорінення насаджень загальна площа, зайнята чагарником в Колумбії, скоротилася на 25% - до 48 тис. га. У Перу в 2012 р. зростання плантацій припинився вперше за 7 років - під насадження було відведено на 3,4% площ менше, ніж роком раніше.

Президент Перу Ольянта Умала, посів найвищу державну посаду в 2011 р. підсилив кампанію з викорінення коки і розправився з партизанськими формуваннями, які контролювали наркотрафік у важкодоступній долині річки Апуримак.

Кока є традиційною для цих місць сільськогосподарською культурою, її листя довгий час вживалися в побутових, медичних і релігійних цілях. Виробництво кокаїну розпочалося лише у другій половині XIX ст. Президент Болівії Ево Моралес обіцяв легалізувати вирощування і традиційне вживання листя коки.