ua en ru

Перспективи справи Януковича в Гаазькому трибуналі сумнівні, - Захаров

Відомий правозахисник, голова правління Української Гельсінської групи з прав людини і голова ради з дотримання прав людини при Міністерстві внутрішніх справ України Євген Захаров заявив, що перспективи справи колишнього Президента України Віктора Януковича в Гаазькому трибуналі сумнівні.

Відомий правозахисник, голова правління Української Гельсінської групи з прав людини і голова ради з дотримання прав людини при Міністерстві внутрішніх справ України Євген Захаров заявив, що перспективи справи колишнього Президента України Віктора Януковича в Гаазькому трибуналі сумнівні. Про це Він розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

"Я вважаю, що немає підстав сподіватися, що ці серйозні перспективи. Це пов'язано з тим, що, по-перше, Україна не ратифікувала ще статут Міжнародного кримінального суду для того, щоб він серйозно нами займався. Для цього потрібні зміни в Конституцію, а цей закон навіть не був внесений в порядок денний. Я ще не бачив, входять відповідні зміни в проект, який пропонується Президентом Порошенко. Навіть якщо суд буде займатися цією справою, а була заява, що він може займатися навіть без ратифікації статуту... справа в тому, що вимоги щодо вичерпання національних засобів захисту щодо цих злочинів дуже жорсткі, навіть жорсткіше, ніж в ЄСПЛ. А у нас ці заходи не вичерпані. У нас ще не закінчено розслідування щодо вбивств на Майдані. Поки воно не закінчитися і не буде судів, говорити про МКС не можна в принципі. І ще. МКС розглядає справи за значно більшої кількості жертв, ніж це було в Україні. Те, що сталося у нас, жахливо, але потягне наша ситуація на злочин проти людства, сказати складно. У судовій практиці МКС мова йде про тисячі, десятки тисяч", - сказав Він, відповідаючи на питання журналіста про судові перспективи в міжнародному кримінальному суді в Гаазі "справи Януковича".