ua en ru

У Перській затоці з допомогою США створять регіональну систему ПРО

У Перській затоці з допомогою США створять регіональну систему ПРО Фото: Президент США Барак Обама

У разі прямої агресії на союзників США можуть здійснити військове втручання

Про те, що країни Ради співробітництва арабських держав Перської затоки мають намір розробити регіональну систему протиракетної оборони, включаючи систему раннього попередження, йдеться в спільній заяві за підсумками зустрічі президента США Барака Обами з лідерами країн Затоки.

Зустріч Обами з лідерами арабських держав проходила в заміській резиденції американського президента у Кемп-Девіді. На ній були присутні представники Саудівської Аравії, Кувейту, Оману, Бахрейну, Катару та ОАЕ. На прес-конференції за підсумками переговорів Обама заявив, що США у разі агресії проти своїх союзників в Затоці "розглянуть всі можливості щодо забезпечення їх безпеки, аж до військового втручання", передає Reuters.

Минулого тижня агентство Reuters з посиланням на джерела в Білому домі повідомляло, що Обама збирається запропонувати союзникам США в Перській затоці створити спільну регіональну систему ПРО у зв'язку з іранською загрозою. Повідомлялося зокрема, що США можуть підписати з арабськими країнами перської затоки нові угоди про постачання озброєнь і активізації спільних навчань.

Раніше країни Перської затоки вже придбали американські зенітно-ракетні комплекси Patriot і мобільні протиракетні комплекси далекого перехоплення THAAD.

Нагадаємо, в червні США відправляли в Перської затоки авіаносець.