ua en ru

Переселенці повертаються в ДНР/ЛНР через брак коштів, - опитування ООН

Переселенці повертаються в ДНР/ЛНР через брак коштів, - опитування ООН Фото: штаб-квартира ООН (nog.ch)

Половину тих, хто повертається на Донбас, становлять люди похилого віку

Переселенці повертаються на територію тимчасово непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей через брак коштів. Про це повідомляє прес-служба Міжнародної організації міграції Організації об'єднаних націй (ООН).

"У міру того як "градус" на сході України падає, багато хто з переселенців, включаючи літніх людей, які покинули свої будинки через військові дії, змушені повернутися в своє первісне місце проживання через нестачу робочих місць і грошей для оплати оренди в місцях укриття", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією прес-служби, Міжнародна організація міграції провела опитування, під час якого 70% респондентів-переселенців розповіли, що повертаються в свої будинки на окупованих територіях, тому що там їм не потрібно платити за оренду житла.

"Більше половини тих, хто повертається - старші за 60 років, і більшість з них - пенсіонери. Це підвищує їхню вразливість, оскільки пенсія пов'язана зі статусом (переміщених осіб) та місцем проживання у контрольованій урядом області", - йдеться в результатах опитування.

Наголошується, що майже дві третини опитаних повідомили, що їхні доходи покривають лише їхні потреби в продовольстві. Середньомісячний дохід переселенця на непідконтрольній уряду України території становить близько 87 доларів.

Дослідження провели методами особистого інтерв'ю і телефонної розмови у вересні. В особистих інтерв'ю взяли участь 1025 переселенців. Методом телефонного розмови по всій Україні опитали понад 4 тис. чоловік.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в МінАТО констатували відсутність держдопомоги для переселенців. Так, понад 80% внутрішньо переміщених осіб, які не можуть знайти роботу на новому місці проживання - це жінки.