ua en ru

Перемир'я не зупинило набір добровольців на Донбас у Росії

Козацькі громадські об'єднання і рух "Інша Росія", незважаючи на перемир'я, не припинять підготовку та відправку на Донбас добровольців. Будь-який бажаючий може відправитися воювати, пройшовши прискорений місячний курс молодого бійця в одному з трьох таборів - в Підмосков'ї, Ростові-на-Дону або Слов'янську. РБК вдалося поговорити з тими, хто постачає повстанців військовим спорядженням і людськими ресурсами.

Ліки, камуфляж, саперні лопатки

Листівка із закликом "Москва, допоможи Донбасу" активно поширюється на вулицях столиці. На ній зазначені дві адреси - автостоянка оглядового майданчика на Воробйових горах і представництво Донецької народної республіки (ДНР) в Москві, що розташувалося біля метро "Молодіжна".

Поруч з чоловіком, що приймають допомогу в наметі на Воробйових, кілька ящиків з продуктами, ліками і саперними лопатками. Складальник розповів, що працює безоплатно. За його словами, саме необхідне на даний момент - це ліки, дитячі суміші, памперси і військовий камуфляж. Весь зібраний вантаж відправляється на основну точку на "Молодіжній". Туди ж, за словами складальника, слід звернутися і бажаючим піти в добровольці.

Представництво ДНР розташувалося на вулиці Молодогвардійській, д.46, к.3, в приміщенні Центрального козачого війська. Всі коридори і кабінети першого поверху заставлені великою кількістю ящиків з їжею, одягом та товарами для дітей. Один з приймаючих допомога - Михайло, який, за його словами, організацію "Російський вибір". Відправка вантажу на кордон відбувається раз на два-три дні, сказав він, а найбільша потреба - не у вантажах, а в людях. Особливо необхідні хірурги і фармацевти. Потрібні водії, які могли б на своїх автомобілях довозити вантаж до кордону.

Курс бійця в Підмосков'ї

Розмова іншого кореспондента РБК, яка виявила бажання поїхати на Донбас, з Михайлом по телефону був по-військовому коротким. Співрозмовник, почувши, що претенденту 22 роки і він служив в армії, поставив уточнююче питання: "Яка військово-облікова спеціальність?" Відповідь "Механік-водій БМП" його задовольнив, і він запросив під'їхати з "похідним шмурдяком" (предметами першої необхідності на армійському сленгу) на "Молодіжну". "Звідти вас забере наша машина і відвезе в польовий табір в Підмосков'ї. Мінімум два тижні підготовки, приблизно вона займе близько місяця, і потім ми переправимо вас на Донбас", - розповів вербувальник.

Перемир'я в Україні нічого не змінює: за словами Михайла, "ніхто не вірить в нього", тому всі домовленості залишаються в силі. Які-небудь інші подробиці по телефону (адреса табору, кількість учнів в групі) вербувальник повідомити відмовився. Раніше при зустрічі він розповів РБК, що в Москві працює ще одна організація, яка відправляє на Донбас "м'ясо" - тих, хто не проходить ніякої військової підготовки.

Офіційно представники Центрального козачого війська підтвердити свою участь у підготовці та відправленні на Донбас добровольців відмовилися. Перший заступник начальника штабу ЦКВ Василь Соловйов назвав відповідне питання РБК некоректним. "Ось ви мені розповісте, скільки у вас на рахунку лежить грошей? Це питання рівносильний вашому. Я давав присягу", - відповів козачий полковник.

Раніше вербувальник Михайло говорив РБК, що ЦКВ має всі необхідні дозволи на навчання військовій справі громадян.

Ростовська школа

Про те, що добровольців готують і в Ростові-на-Дону, розповів РБК Олександр - колишній московський міліціонер, який перебуває на пенсії. До нього на початку минулого тижня звернувся знайомий бізнесмен, який попросив його виступити в ролі перевізника. Потрібно було супроводжувати вантаж до Донецька. Він погодився довезти до Ростова. За словами Олександра, бізнесмен вклав свої 3 млн руб. на придбання бронежилетів, оптичних прицілів і інсуліну. Обмундирування не армійський, а те, що можна придбати в збройових магазинах, уточнив він.

"Я питав спонсора, хто попросив скинутися на допомогу Донбасу, він запевняє мене, що робить це з власної волі, - розповів РБК Олександр. - Але у нього контракти з Газпромом, і щось мені підказує, що йому могли натякнути, як краще вчинити".

У Ростові вантаж зустрів координатор, який представився Олександром Ростовським. Кореспонденту РБК він пізніше розповів, що добровольцям слід своїм ходом приїхати в Ростов, де вони пройдуть короткий навчальний курс військовій справі, після чого будуть переправлені на Донбас.

Про те, що на Донбасі воюють і кілька десятків членів "Іншої Росії", розповів РБК прес-секретар незареєстрованної партії Олександр Аверін. "Ми відправляли на Донбас членів організації і співчуваючих, чого вони там конкретно навчаються на місцях, самі розумієте, ми в цьому процесі участі не беремо", - уточнив Він. За його словами, бойовою підготовкою добровольців займаються "на місці люди Стрєлкова" - Ігоря Гиркина, який керує силами повстанців у Слов'янську.
Аверін сказав, що не вірить в перемир'я і воно навряд чи якось позначиться на процесі відправлення добровольців.

"Не суперечить інтересам Росії"

Юристи змогли відповісти, наскільки законна діяльність добровольців і їх вербувальників. "У ст.208 КК РФ (організація незаконного збройного формування або участь у ньому) в листопаді 2013р. внесли доповнення, якими визнано злочином участь у таких формуваннях не тільки на території Росії, але і будь-якої іноземної держави, - прокоментував РБК адвокат юридичної фірми " ЮСТ Ігор Пастухов. - Причому була посилена відповідальність за це: якщо раніше передбачалося позбавлення волі до шести років, зараз - від п'яти до десяти років. Але при цьому в законі є умова - участь у таких формуваннях на території іноземної держави злочинним, якщо воно здійснене "у цілях, що суперечать інтересам Російської Федерації".

Інтереси Росії, за словами адвоката, не сформульовані однозначно ні в одному документі. Залучити добровольців до кримінальної відповідальності можна, якщо слідству вдасться довести, що люди тренуються, щоб воювати не в інтересах Росії.

Якщо добровольці будуть отримувати гроші за участь в загонах ополчення, то може застосовуватися також ст.359 КК (найманство). Добровольцям по ній загрожує від трьох до семи років позбавлення волі, а вербувальникам, військовим інструкторам і громадянам, які фінансують утримання навчальних таборів, - від чотирьох до восьми років ув'язнення.

У примітці до ст.359 КК говориться, що "найманцем визнається особа, що діє з метою одержання матеріальної винагороди і не є громадянином держави, яка бере участь у збройному конфлікті або військових діях, не проживає постійно на її території, а також не є особою, направленим для виконання офіційних обов'язків".

Іван Петров, Ганна Рудяк для РБК