ua en ru

Переговори в Мінську дали шанс політичному врегулюванню на Донбасі, - політолог

Створення робочих підгруп у рамках тристоронньої контактної групи, яке відбулося вчора в Мінську, дає мінімальний, але все-таки шанс на те, що перемир'я і мінські угоди в цілому реально запрацюють. Про це заявив політолог Вадим Карасьов.

Важливим показником реального прогресу буде виконання військової частини мінських угод, вважає він. "Зокрема - демілітаризація Широкіно. Якщо вдасться демілітаризувати Широкіно, якщо вдасться знизити інтенсивність перестрілок і якщо вдасться все-таки відвести остаточно з лінії зіткнення заборонене мінськими угодами озброєння - значить, можна сподіватися на те, що поступово запрацює політична частина Мінських угод", - зазначив експерт.

У той же час, на думку Карасьова, формальні лідери самопроголошених республік не зацікавлені у виконанні угод. Цим пояснюються їх деструктивні коментарі на тлі переговорного процесу. "Що стосується заяв Плотницького та Захарченко - то це ті люди, які найменш зацікавлені в реалізації Мінських угод. Сьогодні вони відчувають себе прем'єрами, президентами, керівниками цих територій, квазідержавних утворень. Але якщо Мінські угоди будуть реалізовані, то їм доведеться свій статус значно знизити".

"Поки ці люди сподіваються, що ні військова, ні політична частина Мінських угод до кінця так і не запрацює, і Росії доведеться через якийсь час визнати їх незалежність і квазідержавний статус", - вважає експерт.

Відносну успішність переговорів для України Карасьов пов'язує з тим, що на чолі переговорного процесу з української сторони - "важковаговики" української політики. Зокрема - другий президент України Леонід Кучма. "Я думаю, краще, ніж Кучма, з роллю парламентера, хто б що не говорив, ніхто б не впорався", - зазначив політолог.

"Те, що в рамках Мінської контактної групи весь цей час все-таки вдавалося якось "розрулити" найбільш гострі кути, розв'язувати найскладніші вузли - це заслуга, в тому числі, і Кучми. А, може бути, перш за все - Кучми. І те, що все-таки перемир'я, в основному, не дивлячись на перестрілки і загострення, дотримується. І те, що сторони поки знаходяться в рамках Мінських угод і Нормандського формату - в цьому є заслуга, в тому числі, і Кучми", - вважає він.

Карасьов підкреслив, що перш, ніж критикувати переговорний формат і самих переговірників, необхідно спочатку усвідомити складність ситуації, що склалася навколо конфлікту на Донбасі. "Ситуація настільки тупикова, в ній стільки різного роду "лабіринтів", "підводних каменів", контекстів і підтекстів, що для критики завжди знайдеться місце, якщо дуже захотіти. Впоратися з таким затупиковим завданням, відійти від грані великої війни неймовірно складно. І роль Леоніда Кучми в цьому повинна бути об'єктивно оцінена з урахуванням реальних обставин, з урахуванням всієї складності ситуації навколо Донбасу та відносин України і Росії", - констатував політолог.

Нагадаємо, вчора в Мінську відбулася зустріч тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації в Україні з представниками сепаратистів. Також у Мінську почали свою роботу робочі підгрупи тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Ще раніше Президент України Петро Порошенко прийняв рішення про представників України в даних робочих підгрупах.

Після завершення переговорів представник України в тристоронній контактній групі Леонід Кучма заявив про "серйозні кроки в напрямі політичного врегулювання конфлікту". Однак зазначив, що якщо у плані роботи робочих підгруп питання не зрушиться, єдиним виходом із ситуації буде введення миротворчого контингенту.