ua en ru

Переговори між США та Афганістаном зайшли у безвихідь

Переговори між США і Афганістаном про безпеку між главою Державного департаменту Джоном Керрі і афганським Президентом Хамідом Карзаєм зайшли у безвихідь, загрузнувши в деталях.

Переговори між США і Афганістаном про безпеку між главою Державного департаменту Джоном Керрі (на фото ліворуч) і афганським Президентом Хамідом Карзаєм (на фото праворуч) зайшли у безвихідь, загрузнувши в деталях, повідомляє агентство Reuters.

Керрі розраховував зломити завзятість Карзая, але за два дні прогрес не був досягнутий. Кабул, як і раніше, наполягає на тому, що американських громадян, що вчинили злочини на території Афганістану, треба там же і судити. У Вашингтоні вважають, що підозрюваних треба відправляти на батьківщину.

Ще однією суперечністю стало бажання США проводити при необхідності самостійні контртерористичні операції на території Афганістану. Карзаю вони украй невигідні, оскільки в ході подібних рейдів нерідко гинуть мирні жителі, а відповідати за них доводиться саме Президентові.

Зазначимо, що для США надзвичайно важливо досягти домовленостей з Афганістаном до нових президентських виборів, оскільки є серйозний шанс, що Карзай їх не виграє. При цьому вони готові терпіти вислови афганського Президента про те, що коаліційні війська принесли народу лише страждання.

Головне для Вашингтона - добитися договору, який дозволить вивести війська з Афганістану, але при цьому зберегти контроль над цією країною.

Одночасно Талібан, як і раніше, заявляє, що добиватиметься скинення "маріонеткового режиму", обіцяючи настання відразу після відходу американців.