ua en ru

Передача Україні 18 засуджених з Криму відбудеться найближчим часом, - омбудсмен

Передача Україні 18 засуджених з Криму відбудеться найближчим часом, - омбудсмен Фото: Валерія Лутковська

18 засуджених українців повернуть з Росії найближчим часом

Уповноважена з прав людини України Валерія Лутковська та омбудсмен Росії Тетяна Москалькова провели в Женеві зустріч у рамках Щорічної зустрічі Глобальної мережі національних інститутів з прав людини (GANHRI). Про це повідомляє офіційний сайт українського омбудсмена.

Повідомляється, що сьогодні Валерія Лутковська та Тетяна Москалькова під час зустрічі обговорили шляхи якнайшвидшої технічної реалізації попередніх домовленостей переміщення засуджених, розглянули виконання процедури переміщення відповідними державними органами обох держав.

Омбудсмени України і РФ повідомили, що переміщення 18 українців відбудеться найближчим часом. Крім того, було підтверджено бажання обох сторін продовжувати практику взаємних моніторингових візитів до місць несвободи з метою вивчення стану дотримання прав громадян обох країн в цих установах.

"Я високо ціную ті зусилля і підтримку, які надає Тетяна Миколаївна щодо реалізації наших домовленостей з приводу захисту прав громадян наших країн. Сподіваюся на продовження нашого співробітництва на умовах взаємності і пріоритетності прав людини", - зазначила Валерія Лутковська.

Також сторони домовилися здійснювати обмін досвідом і відкрити розділи на офіційних сайтах Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Уповноваженого з прав людини в Російській Федерації з інформацією про питання взаємодії.

Нагадаємо, раніше передача дванадцяти засуджених українських громадян з Криму в Україну не відбулася з технічних причин.