ua en ru

Передача охорони комбанків виключно підрозділам ДСО при МВС є спробою узаконити зрощення влади і бізнесу, - АУБ

Ініціатива МВС щодо передачі охорони комерційних банків виключно підрозділам Державної служби охорони (ДСО) при МВС України є спробою остаточно монополізувати ринок охорони банків та усунути з нього професійні недержавні служби охорони, з якими працюють комерційні банки. Про це йшлося на засіданні Ради з питань охорони банків при Асоціації українських банків (АУБ). За словами банкірів, прийняття згаданих змін призведе до остаточної ліквідації конкурентних засад на цьому ринку, а по суті і самого ринку.

"Україна чи не єдина країна, де ще й досі зберігається радянська форма існування, а точніше - гальмування ринку охоронних послуг. А нові ініціативи МВС - це спроби узаконити зрощення влади і бізнесу та ліквідувати конкуренцію на ринку", - вважає президент АУБ Олександр Сугоняко.

Крім того, представники банків під час наради наголосили, що останнім часом працівники ДСО почали перевищувати свої службові повноваження та протизаконно намагатись привласнити собі контрольні функції, влаштовуючи перевірки у відділеннях банків, вимагаючи в порушення банківської таємниці надання їм матеріалів відеоспостереження тощо. Банкіри переконані, що привласнення ДСО контрольних функцій та спроби влаштовувати перевірки в банках протирічать чинному законодавству.

"Недержавні служби охорони - це великий потенціал і в ресурсному, і в кадровому вимірі, який штучно намагаються усунути з ринку з метою його монополізації однією структурою. Необхідні не конфронтація і протистояння, а консолідація і рівні умови конкуренції", - відзначив президент Української федерації професіоналів безпеки Сергій Шабовта.

Учасники наради відзначили, що вирішення проблем з охороною банків неможливо здійснити через монополізацію ринку. Єдиний цивілізований шлях - це перейняття європейських стандартів та створення повноцінних ринкових умов, за яких послуги з озброєної охорони могли б надавати не лише структури при МВС, але й професійні недержавні служби охорони.