ua en ru

Перед реформою митної системи треба провести аналіз її відповідності customs blueprints, - Тупальский

Перед реформою митної системи треба провести аналіз її відповідності customs blueprints, - Тупальский Фото: Сергій Тупальский

За його словами, customs blueprints повинні бути використані в якості критеріїв для визначення проблем

Перед початком реформи митної системи України необхідно провести комплексний аналіз відповідності діючої системи критеріям customs blueprints. Таку думку в блозі на сайті "Новое время" висловив в.о. начальника Київської міської митниці ДФС Сергій Тупальский.

"Сustoms blueprints повинні бути використані не в якості прямих інструкцій. Але в якості критеріїв для визначення проблем і недоліків існуючої системи у кожній з ключових сфер діяльності і заходів для поліпшень в них. Мова зараз повинна йти про повноцінне діагностування стану митної системи", - написав Тупальский.

Він додав, що необхідність реформування існуючої митної системи країни очевидна всім, хто хоч раз мав з нею справу.

"Узагальнити всі причини необхідності реформи можна так: існуюча митна система, починаючи від законодавчої бази і організаційної структури митниці у складі Державної фіскальної служби України і закінчуючи питанням підготовки кадрів, неефективна. Свої додаткові, більш деталізовані і конкретні аргументи можуть привести всі, хто має відношення до митної справи від початківця брокера та інспектори на митному посту до члена Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики та керівників міністерств", - зазначив Тупальский, додавши, що, при цьому, в професійному та експертному середовищі немає консенсусу про те, як саме провести цю реформу

Зі свого боку Тупальский вважає, що після комплексної діагностики відповідності діючої системи критеріям customs blueprints повинна послідувати комплексна ж реформа. Однак при цьому він вказує на те, що хоча Україна і взяла на себе зобов'язання щодо використання customs blueprints в ході реформи митниці, критерієм ефективності нової системи буде не відповідність букві документа, а якість захисту економічних інтересів України.

"Сustoms blueprints в узагальненому вигляді описують передову практику країн-членів ЄС у митній сфері. Але водночас вони не застосовуються повною мірою ні в одній європейській країні... В Угоді про асоціацію між Україною та ЄС наша країна взяла на себе зобов'язання використовувати customs blueprints при реформуванні митниці. Але порядок їх застосування не уточнюється. В цьому контексті слід розуміти, що принципи і підходи документа дозволяють проводити реформування митної системи поступово або комплексно. Який підхід вибрати - це все ще дискусійне питання. З одного боку, реформування окремих сфер буде більш швидким і вимагає менше ресурсів. Але, на мою думку, митна система України потребує саме комплексної реформи. Реформи, яка дозволить перетворити українську митну систему на таку, яка забезпечить ефективний захист економічних інтересів нашої держави", - резюмував Тупальский.