ua en ru

У Пентагоні не бачать ознак загрози початку збройного конфлікту РФ і України, - WSJ

У Пентагоні не бачать ознак загрози початку збройного конфлікту РФ і України, - WSJ Фото: будівля Міністерства оборони США

За даними видання, військові США не виявили ознак безпосередньої російської загрози для України

Американські військові чиновники, що стежать за рухом російських військ поблизу українського кордону, заявили, що не бачать ознак безпосередньої загрози початку збройного конфлікту. Про це сьогодні з посиланням на високопосадовця Пентагону пише видання The Wall Street Journal.

Як зазначається, військові США, які ретельно спостерігають за пересуванням російських військ і техніки після анексії Криму Росією, не виявили ознак безпосередньої російської загрози для України.


За словами співрозмовника видання, зміни у військовій тактиці Росії відповідають планам. "Це довгостроковий тренд, в ньому немає нічого нового", - сказав він.

Як додало джерело, Пентагон очікує, що для зміцнення Криму російські військові відпрацьовуватимуть практичні дії з висадки морського десанту та протиповітряної оборони. Американські військові також очікують, що Росія продовжить ротацію сил і техніки в цьому районі.

За інформацією WSJ, деякі аналітики, що базуються у США, останніми тижнями вказували на плани Росії переорієнтувати свої сили до зон потенційного конфлікту, але уточнювали, що ці переміщення не означають, що військові дії неминучі.

Водночас Міністерство оборони Росії не відповіло на запит видання про коментарі електронною поштою.

Деякі чиновники США та їхні союзники вважають, що стратегія Росії спрямована на те, щоб спровокувати гостру реакцію Києва, яка, своєю чергою, може послабити європейську позицію щодо санкцій. "Росія хоче показати, що може чинити тиск на Київ, щоб викликати його реакцію", - сказав один із західних чиновників.

Нагадаємо, вчора президент України Петро Порошенко не виключив повномасштабного вторгнення російських військових до України "по всіх азимутах", зазначивши, що Київ готовий "дати відсіч ворогу". Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що в російському зовнішньополітичному відомстві не змогли зрозуміти, про що говорить Порошенко, заявляючи про можливість повномасштабного російського вторгнення.

Заява Порошенка пролунала на тлі розвитку розслідування терактів, які нібито готувалися в Криму, в організації яких російська влада звинувачує українських диверсантів. Після цього президент Росії Володимир Путін заявив, що Київ перейшов до практики "терору", але в Україні його слова назвали "фантазіями".