ua en ru

У Пентагоні пояснили, для чого розмістили системи ПРО у Європі

У Пентагоні пояснили, для чого розмістили системи ПРО у Європі Фото: помічник глави Пентагону Майкл Карпентер

У США вважають, що РФ не повинна реагувати на встановлення систем ПРО у Польщі та Румунії

У США вважають, що Росія не має підстав реагувати на встановлення систем ПРО у Польщі та Румунії. Про це заявив заступник помічника міністра оборони США Майкл Карпентер в інтерв’ю "Голосу Америки".

"Я не думаю, що дії НАТО повинні викликати якусь обов’язкову відповідь із боку Росії. Насправді, плани НАТО, особливо у питанні розгортання систем ПРО у Румунії та Польщі, давно не є секретом. Ми обговорювали їх із нашими російськими партнерами впродовж останніх 3-4 років. Ми були досить відверті та намагались їх залучити до діалогу", - розповів Карпентер.

При цьому він відверто називає причиною збільшення військової присутності військ НАТО у Європі російську агресію в Україні.

"Що стосується військ країн альянсу, які присутні тут на основі ротації, та присутність військової техніки - це була реакція на дії Росії в Україні та інших регіонах, де РФ порушила всі основоположні принципи світоустрою. Росія розтоптала практично всі базові міжнародні принципи, які дуже ретельно створювалися після Другої світової війни, включно з суверенітетом та територіальною цілісністю держав", - заявив представник Пентагону.

"Альянс відповідає на ці дії, архітектура протиракетної оборони розроблена для захисту від загроз із півдня. Ми завжди були послідовні у питанні інформування Росії з цього питання і не вважаємо, що це якимсь чином впливає на стратегічну стабільність", - додав він.

Карпентер вважає, що РФ насправді добре розуміє мотиви встановлення ПРО.

Представник Пентагону також наголосив, що США надзвичайно серйозно ставляться до питання захисту своїх союзників.

Нагадаємо, раніше глава РФ Володимир Путін заявив про наміри Москви вжити "заходів у відповідь" після розміщення систем протиракетної оборони США у Румунії для гарантії "своєї безпеки".