ua en ru

Пентагон: Нового лідера "Аль-Кайеди" Завахірі чекає доля бен Ладена

Керівники Міністерства оборони США заявили, що нового лідера "Аль-Кайеди" чекає доля Усами бен Ладена. На прес-конференції в Пенгатоні міністр оборони Роберт Гейтс повідомив репортерам, що Айману аз-Завахірі доведеться дуже нелегко як новому лідеру "Аль-Кайеди", оскільки, за словами Гейтса, у нього немає тієї "особливої харизми", яка була у бен Ладена, передає радіостанція "Голос Америки".

Гейтс також зазначив, що у Завахірі, який був заступником бен Ладена, немає також практичного досвіду проведення операцій, який був у керівника "Аль-Кайеди", убитого минулого місяця американським спецназом в Пакистані.

"Ця заява "Аль-Кайеди" нагадує нам про те, що, незважаючи на те, що знищення бен Ладена і цілого ряду інших терористів було для них величезною втратою, ця організація намагається закріпитися, намагається знайти заміну своїм убитим членам і залишається прихильником цілей, поставлених бен Ладеном", - сказав Гейтс.

У прес-конференції також взяв участь голова Об'єднаного комітету начальників штабів ВС США адмірал Майк Маллен, який заявив, що американські військові вистежать нового лідера "Аль-Кайеди".

"Він і його організація все ще є для нас загрозою. Нам вдалося знайти і знищити бен Ладена, і, поза всяким сумнівом, те ж саме станеться з Завахірі", - заявив Маллен.

З тих пір, як був знищений бен Ладен, відносини США з Пакистаном різко погіршилися, і деякі члени Конгресу ставлять під сумнів доцільність надання Ісламабаду зовнішньої допомоги в розмірі мільярдів доларів.

Міністр оборони Гейтс сказав, що Пакистан залишається важливим союзником і лінії комунікацій між двома країнами повинні залишатися відкритими.

"Ми потрібні один одному, причому не тільки в контексті операцій в Афганістані. Пакистан є одним з важливих чинників підтримки стабільності в Центральній Азії, тому я вважаю, що нам слід підтримувати і покращувати ці відносини", - сказав Гейтс.

Адмірал Маллен, який, як і Гейтс, часто бував в Пакистані, говорить, що терористи в Центральній Азії намагаються заволодіти пакистанської ядерною технологією.

"Я побоююся поширення цієї технології в майбутньому і того, що вона може потрапити в руки терористів, багато з яких досить активно діють в регіоні, який представляє величезний інтерес не тільки для нашої країни, але, я думаю, і для всього світу", - відзначає Маллен.

Для міністра оборони Гейтса ця зустріч з пресою, ймовірно, стане останньою. В кінці цього місяця він йде у відставку після чотирьох з половиною років перебування на посаді керівника Пентагону. Новим міністром оборони Президент Барак Обама призначив нинішнього директора ЦРУ Леона Панетту.

Нагадаємо, вчора "Аль-Кайеда" повідомила, що новим головою організації став колишній заступник бен Ладена 59-літній єгиптянин Айман аз-Завахірі.