ua en ru

Пентагон: З Європи буде виведено до 8 тис. американських військовослужбовців

Міністр оборони США Леон Панетта оголосив про майбутнє скорочення присутності американських військовослужбовців в Європі. За словами глави відомства, всього буде виведено 2 бригади або близько 8 тис. солдатів, повідомляє Associated Press.
Разом з тим, Панетта додав, що в майбутньому сухопутні війська чекає більша кількість заходів, пов'язаних з передислокацією. Якщо раніше частини і підрозділи, які несли бойове чергування в Європі, після ротації поверталися в США, а після відправлялися назад, то тепер вони можуть бути розгорнені в будь-якому регіоні світу. Головна мета, яку переслідує тут військове керівництво, - підвищити "значущість" регулярних сухопутних військ і підготувати рядових солдатів до виконання завдань в будь-яких регіонах.
Примітно, що інформація про скорочення чисельності особового складу збройних сил США з'явилася на тлі прийнятої програми скорочення військових витрат. Минулого тижня, коли відбулося оголошення про секвестрацію, міністр оборони заявляв, що військовослужбовців стане менше приблизно на 70 тис. осіб, але на питання про довгострокову перспективу американської військової присутності в Європі він відповідати відмовився.
Зараз США володіють однією з наймогутніших армій у світі. Американські військовослужбовці присутні на всіх материках, окрім Антарктиди, яка офіційно оголошена демілітаризованою зоною. Бойові флоти несуть чергування у всіх регіонах світового океану. До початку бюджетного скорочення США витрачали на оборонні програми більше, ніж 10 наступних за ними країн разом узяті.