ua en ru

Невластиві видатки Пенсійного фонду складають 41 млрд грн

Пенсійний фонд треба позбавити невластивих видатків на суму 41 млрд грн. Про це сьогодні заявила міністр соціальної політики Наталя Королевська, передає кореспондент РБК-Україна.

Пенсійний фонд треба позбавити невластивих видатків на суму 41 млрд грн. Про це сьогодні заявила міністр соціальної політики Наталя Королевська (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"З січня 2013 р. частину невластивих видатків, а саме виплати особам, які не мають права на пенсію було вилучено з пенсійного фонду і це дало нам економію в Пенсійному фонді 5,9 млрд грн", - повідомила Королевська.

Читайте також: Середній розмір пенсій за 5 місяців 2013 р. в Україні зріс на 19% - до 1478 грн, - Мінсоцполітики

За її словами, держава має компенсувати Пенсійному фонду ті пільги, які вона надає. Крім того, серед невластивих видатків Королевська назвала виплату пенсій за вислугу років , що на сьогодні складає 2 млрд грн, оскільки це треба фінансувати за рахунок держбюджету, а не Пенсійного фонду. Крім того, сюди треба віднести державну допомогу інвалідам війни та учасникам бойових дій, яка зараз сплачується з Пенсійного фонду.

Королевська сподівається, що в разі успішних переговорів з Мінфіном невластивих видатків вдасться позбутись до 2014 р.

Вона додала, що Міністерство соціальної політики планує до кінця року збільшити мінімальну пенсію до 949 грн. "До кінця 2013 р. ми плануємо підвищення мінімальної пенсії до 949 грн і завдання, яке поставив перед нами Президент - це до кінця року провести чергове осучаснення пенсій, внаслідок чого вони, як ми сподіваємось, збільшаться в середньому на 149 грн для 10 млн 700 тис. людей. За прогнозними розрахунками, потреби в коштах на осучаснення пенсій додатково щомісячного складуть близько 1 млрд 6 млн грн", - сказала Королевська.

Королевська також повідомила, що середній розмір пенсій за 5 місяців 2013 р. в Україні склав 1478 грн, що на 19% більше ніж за аналогічний період минулого року. Загальний обсяг пенсійних виплат за перше півріччя 2013 р. виріс на 11% - до 124,5 млрд грн.

Мінсоцполітики: Мінсоцполітики планує до кінця 2013 р. збільшити мінімальну пенсію до 949 грн

Вона сказала, що одним з основних завдань є позбавитися від дефіциту Пенсійного фонду. "Зокрема, щоб сьогодні Пенсійний фонд був бездефіцитним, фонд оплати праці з якого сплачуються страхові внески повинна складати 550 млрд грн, зараз він орієнтовно складає 480 млрд грн. При цьому близько 150 млрд грн, за інформацією Міністерства економіки, знаходяться в тіні. Для того, щоб провести всі необхідні модернізації і підвищення пенсій людям, фонд оплати праці повинен складати в Україні 766 грн млрд грн. Це приблизно на 250 млрд грн більш ніж те, що ми маємо сьогодні", - зазначила Королевська.