ua en ru

Патріарх помісної православної церкви буде обиратися в Україні, - Порошенко

Патріарх помісної православної церкви буде обиратися в Україні, - Порошенко Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Порошенко зазначив, що вето на рішення Вселенського Патріарха не існує

Президент України Петро Порошенко заявив, що Патріарх помісної православної церкви буде обиратися в Україні. Про це Порошенко заявив в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV.

"Держава не буде визначати, хто буде Патріархом нової церкви, бо це не державна справа. Не буде ніякого "указуючого перста". Якщо ми не сприймаємо, щоб затверджували українського керівника церкви – церковного ієрарха в Москві. Це також є чіткою домовленістю зі Вселенським Патріархом, що Патріарх української церкви буде обиратися в Україні", - сказав він.

Він зазначив, що "функцію і роль Матері-Церкви буде виконувати Константинопольський Патріархат" та наголосив, що це важливо з точки зору історичної справедливості.

"Тоді, я хочу наголосити, ще не було ніякої Російської православної церкви. Якщо Константинопольська церква є Матір'ю-Церквою для України, то Українська Церква є Матір'ю-Церквою для Росії. Бо звідси пішла вона, а не навпаки. І не може матір просити незалежність від доньки", - додав Порошенко.

Він зазначив, що вето на рішення Вселенського Патріарха не існує.

"Чи може зупинити Кирил надання нам Томосу про автокефалію? Грамоти про незалежність? Я хочу наголосити, що ні в кого, включаючи Кирила, вето на рішення Вселенського Патріарха – не існує. Він не дозволу питає у Кирила, а проводить консультації з цього приводу", - резюмував президент.

Нагадаємо, раніше Порошенко заявив, що нова церква аж ніяк не буде державною церквою.