ua en ru

Патріарх Кирило викликає у росіян повагу і почуття надії

Підсумки опитування, проведеного Всеросійським центром вивчення громадської думки (ВЦВГД) 26-27 січня 2013р., свідчать про те, що особистість патріарха Кирила у більшості росіян викликає почуття поваги (45%), надії (21%) і довіри (21%). При цьому антипатію і скепсис до предстоятеля РПЦ відчувають менше 2% росіян.

Майже половина українців — 48% опитаних схильні сприймати патріарха як духовного лідера нації. Такої думки дотримуються в першу чергу жителі великих і малих міст (54 і 57% відповідно), літні респонденти (55% опитаних), а також самі православні (56%).

Третина росіян сприймають патріарха лише як керівника однієї з релігійних конфесій. При цьому 10% респондентів назвали предстоятеля РПЦ державним діячем.

Особистість патріарха Кирила відома більшості росіян: третина опитаних змогли без підказки назвати ім'я глави РПЦ (73%). Найбільшу обізнаність проявили самі православні, жителі Москви та Петербурзі і респонденти старше 45 років. При цьому чверть росіян не знають імені патріарха (25%). До цієї групи респондентів найчастіше ставляться селяни, молодь, невіруючі.

Більшість опитаних схвалюють рішення про обрання Кирила патріархом Московським і всієї Русі. Згідно з підсумками опитування, це рішення "безумовно схвалює" 31% росіян, просто схвалюють 47% респондентів.