ua en ru

Великдень 2015: православні всього світу відзначають Воскресіння Христове

Великдень 2015: православні всього світу відзначають Воскресіння Христове Православні сьогодні відзначають Великдень

Мільйони християн православного віросповідання по всьому світу сьогодні, 12 квітня, відзначають своє головне свято - Великдень, Воскресіння Ісуса Христа. Протягом Великої суботи та після великоднього богослужіння в храмах відбувається освячення великодньої їжі - фарбованих яєць, пасок і сирних пасок і все, що приготовлено до святкового столу для розговіння після Великого посту.

Звичай освячення їжі відомий з VIII століття - великоднє яйце нагадує про кров, пролиту на Хресті Ісусом, і символізує появу нового життя. За переказами, коли Марія Магдалина піднесла в подарунок імператору Тиберію яйце як символ Воскресіння Христа, імператор, засумнівавшись, сказав, що як яйце з білого не стає червоним, так і мертві не воскресають. Яйце в ту ж мить стало червоним.

Великодні яйця віруючі дарують один одному як символ чудесного появи на світло - Воскресіння Христового. Хоча яйця фарбують в різні кольори, традиційним є червоний, як колір життя і перемоги.

У неділю прийнято, щоб на святковому столі їжа була в надлишку. Пасхальна трапеза починається з того, що всі діляться один з одним освяченим яйцем, вимовляючи при цьому слова побажань.

На великодні свята у віруючих прийнято вітати один одного словами: "Христос воскрес!" - "Воістину воскрес!", при цьому тричі цілуючись.

Великодні свята прийнято проводити час у доброму та веселому настрої.

Нагадаємо, вчора в храмі Гробу Господнього в Єрусалимі зійшов благодатний вогонь. Як повідомляє Центр інформації УПЦ, диво сходження вогню відбулося близько 14:20 після молитов патріарха Єрусалимського Феофіла III і тисяч паломників з усього світу.

Увечері благодатний вогонь з Єрусалиму прибув в Україну. У столичному аеропорту "Бориспіль" його зустріли священики та віруючі.

Українська православна церква Київського патріархату буде роздавати вогонь у Володимирському соборі, а Московського патріархату - в Києво-Печерській Лаврі.

У Всеношній Пасхальній службі взяв участь і Президент України Петро Порошенко.