ua en ru

ПАРЄ прийняла резолюцію по ситуації в Україні, закликавши РФ звільнити Савченко

ПАРЄ прийняла резолюцію по ситуації в Україні, закликавши РФ звільнити Савченко

ПАРЄ прийняла резолюцію по ситуації з біженцями в Україні. Про це у своєму Facebook повідомив голова комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики і місцевого самоврядування, член делегації ПАРЄ Сергій Власенко.

"Тільки що в ПАРЄ проголосували резолюцію щодо ситуації з біженцями в Україні. Делегація спрацювала злагоджено. Вчасно внесли необхідні поправки, зробили акцент на необхідних питаннях. Домоглися їх прийняття на відповідному комітеті і на сесії", - повідомив він.

Зокрема, в резолюції міститься заклик до Росії негайно звільнити з-під арешту українську льотчика, нардепа, члена української делегації ПАРЄ Надію Савченко. "Негайно звільнити всіх військовополонених, у тому числі Савченко, і інших українських громадян, які незаконно затримані в російських в'язницях", - наголошується в резолюції.

ПАРЄ висловила стурбованість тим, що Росія безпосередньо бере участь в ескалації конфлікту на Донбасі. Асамблея закликала РФ "утримуватися від дестабілізації України та фінансування тероризму в Україні, перестати надавати військову підтримку незаконним збройним формуванням".

Організація також засудила Росію за відправку "гумконвоїв" на Донбас без узгодження з українською владою і міжнародними організаціями. "Так звані "гуманітарні конвої", які були вже неодноразово відправлені в Україну без відповідного запиту та офіційного схвалення української влади, без необхідних процедур прикордонного і митного контролю, без узгодження з Міжнародним комітетом Червоного Хреста, грубо порушують норми міжнародного права і встановлені міжнародні практики", - наголошується в документі.

Водночас ПАРЄ привітала зусилля уряду України, спрямовані на вирішення проблем вимушених переселенців.

Нагадаємо, ПАРЄ прийме рішення щодо повноважень делегації Росії 28 січня.