ua en ru

ПАРЄ прийняла резолюцію про стан демократії в Україні (доповнення)

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) на своєму засіданні 26 січня прийняла резолюцію про стан демократії в Україні. Про це стало відомо за підсумками дебатів у ПАРЄ.

"За" ухвалення резолюції проголосували 69 членів ПАРЄ, "проти" - 8, утрималися 14.

Зокрема, в резолюції йдеться про можливе введення санкцій щодо України, якщо вимоги ПАРЄ щодо кримінального переслідування колишніх членів уряду не будуть виконані.
"Асамблея вважає, що виконання рекомендацій, особливо, що стосуються кримінального переслідування колишніх членів уряду, буде свідчити про прихильність влади нормам і цінностям Ради Європи", - йдеться в резолюції.
"І навпаки, їх невиконання в розумні терміни призведе до виникнення серйозних питань щодо прихильності влади принципам демократії і верховенства права, які приведуть до відповідної відповіді з боку Асамблеї", - наголошується в документі.
"Асамблея, таким чином, пропонує Моніторинговому комітету уважно відстежувати ситуацію і пропонувати такі дії, які можуть бути здійснені Асамблеєю в залежності від ситуації, включаючи можливий розгляд санкцій, якщо вимоги Асамблеї не будуть виконані", - йдеться в документі.
Резолюцією передбачається закликати Президента Україна Віктора Януковича "розглянути всі легальні засоби, якими він володіє, для звільнення колишніх членів уряду" і дозволу їм участі у парламентських виборах, висловити стурбованість погіршенням здоров'я Юлії Тимошенко і закликати владу дозволити медобстеження, в тому числі незалежними лікарями за межами тюрми, а також висловити стурбованість щодо незавершення реформування Генеральної прокуратури України.
Крім того, в резолюції йдеться про те, що "колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко і колишній міністр оборони Валерій Іващенко повинні також бути звільнені на гуманітарних підставах, оскільки їхнє здоров'я швидко погіршується".