ua en ru

ПАРЄ засудила владу Білорусії за страту організаторів теракту в метро Мінська

Парламентська асамблея ради Європи (ПАРЄ) засудила владу Білорусії за страту Владислава Ковальова і Дмитра Коновалова, засуджених до вищої міри покарання за теракт в мінському метро. Про це повідомляється в офіційній заяві ПАРЄ.

"ПАРЄ на чолі з головою Жаном-Клодом Міньйоном глибоко обурена стратою в Білорусії Владислава Ковальова і Дмитра Коновалова, - йдеться в заяві. - Сталося непоправне. Влада Білорусії в черговий раз проігнорувала заклики міжнародного співтовариства до помилування засуджених. Ми гаряче засуджуємо страту Владислава Ковальова і Дмитра Коновалова. Страта - жорстока і безглузда практика, узаконене варварство, якому немає місця в цивілізованому суспільстві".

Також в заяві члени ПАРЄ принесли свої співчуття родинам і близьким страчених.

В даний час Білорусь є єдиною європейською країною, де застосовується вища міра покарання.

Напередодні присудженого до страти головного фігуранта кримінальної справи про теракт у мінському метро Коновалова і його спільника Ковальова розстріляли.

"Смертні вироки відносно Коновалова і Ковальова приведені у виконання", - повідомило національне телебачення.

14 березня 2012 р. білоруське телебачення повідомило, що Президент республіки Олександр Лукашенко прийняв рішення відмовити у помилуванні засуджених за теракт в мінському метро 11 квітня 2011 р., в результаті якого 15 людей загинули, більше 200 отримали поранення. Ковальов не визнав себе партнером теракту в метро, заявивши, що не підтверджує своїх показань на попередньому слідстві, які давав під тиском. Коновалов прохання про помилування не подавав, визнавши провину у теракті.

Правозахисники відзначали серйозні процесуальні порушення в ході попереднього слідства і судового розгляду.