ua en ru

ПАРЄ стурбована кримінальним переслідуванням колишніх членів уряду України, - документ

Моніторинговий комітет ПАРЄ стурбований кримінальним переслідуванням колишніх членів уряду України. Про це йдеться в проекті резолюції асамблеї, яка буде розглянута на засіданні ПАРЄ у четвер, 26 січня.
На думку Моніторингового комітету ПАРЄ, звинувачення політикам висуваються пост-фактум і за дії, які вони зробили під час "нормального процесу прийняття політичних рішень".
ПАРЄ закликає українську владу видалити з Кримінального кодексу статті, які дозволяють здійснювати кримінальне переслідування українських політиків.

"Через ці причини, звинувачення, засновані на цих статтях - у тому числі проти колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко - повинні бути видалені і самі статті оперативно вилучені. Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко і колишній міністр оборони Валерій Іващенко повинні також бути звільнені на гуманітарних підставах, оскільки їх здоров'я швидко погіршується", - йдеться в резолюції.
Також зазначається, що "ці проблеми не нові" і вони "системними недоліками в судовій системі України".

Комітет ПАРЄ також пропонує Україні ряд рекомендацій для подальших змін у виборчому законодавстві країни.
"Комітет дійшов висновку, що основні зобов'язання приєднання України до Ради Європи залишаються невиконаними", - йдеться в резолюції.

Нагадаємо, сьогодні президент ПАРЄ Жан-Клод Міньйон заявив про стурбованість умовами утримання Тимошенко і про намір обговорити питання переслідування лідера опозиції з міністром закордонних справ України Костянтином Грищенком у Страсбурзі (Франція) на цьому тижні.