ua en ru

ПАРЄ може переглянути склад своєї місії на парламентських виборах в Україні

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) може переглянути склад своєї місії на парламентських виборах в Україні. Бюро ПАРЄ сьогодні повернеться до українського питання - члени асамблеї зажадали відставки голови наглядової місії ПАРЄ на парламентських виборах Андреаса Гросса. Приводом для цього стало інтерв'ю, в якому той не виключив нової революції в Україні, пише "Комерсант-Україна".

Із заявою про необхідність відставки голови місії спостерігачів ПАРЄ за виборами в Україні Андреаса Гросса (Швейцарія) вчора виступив його колега Роджер Гейл (Великобританія). Він звинуватив Гросса в упередженості і неприпустимій поведінці. "Керівник місії в Україні сформував свою думку заздалегідь, ще до того, як в країні пройшли вибори. Фактично він закликав українців до нової революції. Я сподіваюся, що бюро завтра відреагує на це і замінить голову делегації", - заявив британський депутат, виступаючи на слуханнях про правила поведінки членів ПАРЄ.

Читайте також: ПАРЄ дала високу оцінку підготовці до парламентських виборів в Україні

Різка заява Гейла пов'язана з інтерв'ю Гросса, опублікованими минулого тижня в журналі "Український тиждень". У ньому глава місії ПАРЄ заявив, що ситуація з демократією в Україні по ряду показників гірша, ніж у Росії, висловив "песимізм з приводу того, що відбувається в Україні", і припустив, що українці знову проведуть революцію "років через 25".

Слід зазначити, що Гейл - не перший політик, який публічно висловив невдоволення висловлюваннями свого колеги. "Сподіваюся, пан Гросс пояснить свої слова. Вони суттєво відрізняються від узгодженої позиції нашої місії. Ситуація, коли глава делегації спостерігачів виносить такі оціночні судження перед виборами, знижує відповідальність і компетентність місії в цілому!", - заявляв у понеділок з трибуни ПАРЄ британець Майк Хенкок. Однак вимога про відставку глави місії вчора прозвучала вперше.

На початку тижня швейцарський парламентарій в бесідах з колегами виправдовувався тим, що журналісти допустили помилку при перекладі на українську мову його інтерв'ю, узгодженого в англійській версії. Однак у середу в коридорах ПАРЄ і біля всіх входів до зали засідань виявилися розкладені стопки англомовної версії "Українського тижня", де опублікована автентична версія інтерв'ю. Як з'ясувалося, в ній присутня більшість моментів, що так обурили європейських парламентаріїв.

Читайте також: ПАРЄ визначила поняття "політичний в'язень"

Питання про притягнення Гросса до відповідальності буде винесено на засідання бюро ПАРЄ, яке відбудеться сьогодні в першій половині дня. Незважаючи на неординарність ситуації, джерела "Комерсант-Україна" вважають, що до відставки справа не дійде. "Не думаю, що бюро скасує своє рішення про призначення Гросса. Але йому чітко пояснять: якщо хочеш в майбутньому давати інтерв'ю з такими оціночними судженнями, то спочатку подай у відставку з посади глави місії", - сказав виданню на умовах анонімності один з членів бюро ПАРЄ. Сам Гросс заявив "Комерсант-Україна", що йти з посади не збирається: "Абсолютно ні! Навіщо мені це робити? До того ж один з українських колег тільки що запевнив мене, що українська делегація не поділяє думку пана Гейла".

Нагадаємо, парламентські вибори в Україні відбудуться 28 жовтня 2012 р.