ua en ru

Парубій обговорив із Вселенським Патріархом створення в Україні єдиної помісної церкви

Парубій обговорив із Вселенським Патріархом створення в Україні єдиної помісної церкви Фото: зустріч Парубія з Варфоломієм

Вселенський Патріарх Варфоломій відреагував на звернення ВРУ щодо єдиної помісної церкви

Відносини офіційного Києва та Вселенської Патріархії мають бути набагато тіснішими, аби досягти утворення єдиної помісної української православної церкви. Про це заявив голова Верховної Ради Андрій Парубій після зустрічі зі Вселенським Патріархом Варфоломієм 19 листопада у Стамбулі, повідомляє прес-служба українського парламенту.

Зазначено, що під час понад двогодинної зустрічі Парубій обговорив із Вселенським Патріархом питання перспективи утворення єдиної помісної православної церкви в Україні та надання їй Томосу про Автокефалію.

"Святійший Патріарх Варфоломій подякував Голові Верховної Ради та усім народним депутатам за звернення, яке ухвалив український парламент у червні 2016 року, на адресу Вселенського Патріарха з проханням створити в Україні єдину помісну православну церкву та надати їй автокефальний статус, тобто визнати церковну незалежність. Патріарх Варфоломій назвав це звернення Верховної Ради - "важливою історичною подією", - йдеться в повідомленні.

Під час спільного брифінгу по завершенню зустрічі Варфоломій заявив: "Ми захоплюємося українським народом. Ми вас любимо і благословляємо вас, як Церква-Мати. Я вже кілька разів був в Україні і сподіваюся, що невдовзі знову її відвідаю".

Своєю чергою Парубій запросив Святійшого Патріарха відвідати з візитом Україну та виступити у стінах Верховної Ради.

"Ми маємо унікальний історичний шанс. Мільйони українців прохають Бога та сподіваються, що в Україні постане єдина помісна УПЦ і Вселенський Патріарх надасть їй Томос про церковну незалежність - автокефалію. Патріарх Варфоломій дуже добре обізнаний з релігійною ситуацією в Україні, тому нам вдалося дуже детально обговорити церковні питання", - зазначив спікер українського парламенту.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Парубій обговорить із Вселенським патріархом створення єдиної православної церкви в Україні.