ua en ru

Парубій наполягає на ухваленні закону про амністію на поточному пленарному тижні

Парубій наполягає на ухваленні закону про амністію на поточному пленарному тижні Фото: Парубій наполягає на ухваленні закону про амністію на поточному пленарному тижні

ВРУ може ухвалювати акт про амністію не частіше, ніж один раз на рік

Проект закону про амністію у 2016 році має бути винесений на розгляд Верховної Ради на поточному пленарному тижні. Про це сьогодні під час засідання погоджувальної ради керівників фракцій і голів комітетів ВРУ заявив спікер Андрій Парубій, передає кореспондент РБК-Україна.

"4255 я дуже прошу голів фракцій розглянути його, про нього говорив Андрій Кожем'якін (голова комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності - ред.), і якщо є готовність, ми повинні чимшвидше його приймати", - заявив Парубій, зазначивши, багато бійців пішли на фронт у складі тих чи інших силових утворень, не маючи змоги перебувати у них офіційно з певних об'єктивних причин.

"Сьогодні стільки разів це питання піднімалося, у тому числі генпрокурором, і я думаю, що ми цього тижня повинні його вирішити це питання", - додав спікер.


Проект закону №4255 "Про амністію у 2016 році" передбачає оголошення амністії і поширення її дії насамперед, на ті категорії засуджених, які найбільш незахищені та вразливі соціально: на неповнолітніх та жінок, а також чоловіків, які мають дітей віком до 16 років або дітей-інвалідів, до інвалідів першої, другої та третьої груп, хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання, осіб, що досягли пенсійного віку, учасників бойових дій, осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції тощо.

Відповідно до статті 7 закону "Про застосування амністії в Україні", ВР може приймати акти про амністію не частіше одного разу протягом календарного року.

Нагадаємо, генпрокурор Юрій Луценко закликав Верховну Раду прийняти закон про амністію для учасників АТО, які не скоювали тяжких злочинів.