ua en ru

Партія комуністів Молдови не визнає легітимність новообраного Президента Тімофті

Найбільша в Молдові опозиційна Партія комуністів не визнає легітимність Президента країни Миколи Тімофті, який був обраний сьогодні парламентом республіки. Про це повідомив сьогодні журналістам в Кишиневі голова Партії комуністів, екс-Президент республіки Володимир Воронін. Він підкреслив, що, на думку молдавських комуністів, парламент республіки вже втратив свою легітимність і обрав нелегітимного Президента "для того, щоб продовжувати узурпувати владу в країні".

Воронін назвав Іудою депутата Ігоря Додона, який раніше разом з двома своїми товаришами вийшов з фракції Партії комуністів, створив групу соціалістів, а сьогодні надав правлячої коаліції відсутні голоси для обрання Президента. "Відданий один раз продовжить зраджувати і в майбутньому", - заявив Воронін.

Лідер молдавських комуністів також заявив, що Тимофті "є Президентом не всього народу, а тільки висуванцем правлячого альянсу, який обрав Президента за допомогою зрадників від Партії соціалістів через острах дострокових парламентських виборів і перемоги на них комуністів".

Воронін не став розкривати пресі планів Партії комуністів щодо подальших дій. Зараз Воронін очолює багатотисячний марш протесту, з яким партія слідує по центральній вулиці Кишинева. Учасники маршу вимагають "відставки альянсу,що узурпує владу і розпуску нелегітимного парламенту".

Обраний сьогодні в парламенті Президент Молдавії Микола Тімофтій вважає, що європейська інтеграція має стати національною ідеєю Молдавії, покликаної консолідувати все молдавське суспільство. Він підкреслив, виступаючи перед депутатами в парламенті, що європейський вектор республіки стане пріоритетом у його діяльності на посту глави молдавської держави. Новий Президент пообіцяв, що буде активно працювати з урядом і парламентом Молдови для просування необхідних реформ для зближення країни з Євросоюзом і забезпечення в країні європейського рівня життя.

"Процесу євроінтеграції Молдови немає альтернативи. Його не можна протиставляти іншим проектам, оскільки він дуже важливий для майбутнього країни", - сказав Тімофті.

Він нагадав, що Молдова веде зараз із ЄС переговори щодо угоди про асоціацію, створення зони глибокої та всеосяжної вільної торгівлі, лібералізації візового режиму, а також вже завершила переговори по приєднанню до повітряного простору ЄС.

Нагадаємо, також новообраний Президент Молдавії Микола Тімофті виступає за дотримання нейтралітету республіки, виведення іноземних військ та заміну нинішньої миротворчої операції на Дністрі, здійснюваної під егідою РФ, місією цивільних спостерігачів під міжнародним мандатом.