ua en ru

Партії "Наш край" і "Відродження" стануть головними конкурентами "Опоблока", - експерт

Партії "Наш край" і "Відродження" стануть головними конкурентами "Опозиційного блоку" на місцевих виборах в 2015 році. Таку думку висловив політолог, керівник центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов, передає Еспресо.TV.

Зокрема, за словами політолога, на місцевих виборах у колишнього виборця "Партії регіонів" є три варіанти.

"Перший варіант - просто не прийти на вибори. До цього схиляються люди з типом мислення - не вірю нікому, і я втомився. Або радикальні прихильники "русского мира", - заявив він.

Другий варіант, на думку політолога, - це "піти за принципом, всім на зло, мовляв, "Опоблок" ми знаємо і при них була "стабільність".

"Так міркують ідейні прихильники", - розповів Золотарьов.

І третій варіант, на думку експерта, це люди, які шукають третю силу між Майданом і Антимайданом, яка хоче кардинальної зміни навіть не осіб, а підходів.

"І ось ці колишні "біло-блакитні" виборці будуть обирати між ще одними екс-регіоналами "Відродженням" і принципово новою партією мерів "Наш Край". Ці ж дві партії і будуть боротися за тих, хто зараз не хоче йти на вибори. Далі вже справа технологічна - донести до виборців ідеологію партій", - зазначив Золотарьов.

На його думку, в цьому плані "Опоблок" трохи програє новим проектам, оскільки крім критики влади нічого нового не запропонував виборцям.

"Тим більше, не будемо забувати, що вибори місцеві і де НАТО, і де селищна рада? "Відродження" поки шукає свою ідеологічну нішу, але найголовніша проблема цього проекту при наявності великої кількості нардепів - це майже повна відсутність розкручених на місцях персон", - сказав Золотарьов.

Експерт зазначив, що у партії "Наш Край" такої проблеми немає, адже вже зараз в партії понад півсотні мерів, за якими стоять реальні виборці.

"Крім того, "Наш Край" чітко визначився з ідеологією - це місцевий патріотизм, і чітко визначився з образом ворога за формулою: "люди справи проти популістів". Тому виглядає так, що основна битва за "біло-блакитний" пояс розгорнеться між "Опоблоком", який буде просувати добре знайомі всім старі гасла, і "Нашим Краєм", який буде тиснути на почуття місцевого патріотизму", - резюмував експерт.

Як відомо, "Опозиційний блок" був створений у вересні 2014 року з "уламків" колишньої Партії регіонів, яка практично припинила існування після втечі Віктора Януковича. Партію очолює його соратник Юрій Бойко.

30 липня в Києві була презентована нова політична сила "Наш край", яка буде представляти інтереси регіонів. Про приєднання до партії вже заявили понад 60 міських голів та лідерів місцевих громад. Партію "Відродження", в яку увійшли інші групи з Партії регіонів "реанімували" в червні 2015 року. Головою був обраний нардеп Віктор Бондар.