ua en ru

Парламентський комітет з ПЕК розгледів корупційну схему в НКРЕКП, - нардеп

Інвестиційна програма "Укренерго", що передбачає виділення понад 4 млрд грн на закупівлю 37 трансформаторів - це спроба вимити кошти з державного бюджету. Такої думки дотримуються члени профільного комітету Верховної Ради.

Зокрема, голова підкомітету з питань електроенергетики та транспортування енергії Лев Пилисецький заявив про те, що у депутатів є підозри щодо того, що складне обладнання буде закуплене за завищеними цінами.

"Питання в тому, що купівля 37 трансформаторів - це на 10 років вперед. Ці трансформатори нікому не потрібні в такій кількості. Це просто вимивання коштів з державної компанії. І за яку ціну вони купують? У нас є обгрунтовані підозри в тому, що ціна, яка очікується, в середньому в два рази вища, ніж на світовому ринку аналогічної продукції", - зазначив нардеп.

Він також звернув увагу на те, що всі пропозиції щодо закупівлі трансформаторів орієнтовані на одного постачальника - ПАТ "Запоріжтрансформатор". Підприємство, як відомо, належить російському мільярдерові Костянтину Григоришину.

"Раніше кожен рік на трансформатори виділялося 250-300 млн грн - на загальну кількість 3-4 трансформатора. Зараз НКРЕКП хоче 37. Стільки технічно не можливо зробити. Заміна трансформатора в 330 кіловольт в середньому триває 3 місяці і вимагає відключення підстанції. Така підстанція живить ціле місто. Це означає, що місто потрібно відключити від мережі або повинна бути резервна лінія. Такі відключення можливі тільки в літній період. В Україні всього 6 компаній, які займаються роботами із заміни такого обладнання. Тобто одночасно можна змінювати 6 трансформаторів, кожен по 3 місяці. Жоден менеджер не погодить відключення 6-ти підстанцій одночасно. Це небезпечно для мережі. Фізично це нереально", - констатував Підлісецький.

Парламентарій зазначив, що один трансформатор виготовляється більше 10 місяців. Отже, замовлення в 37 одиниць такого обладнання розрахований не на один рік. Проте, кошти на закупівлю планується виплатити авансом і всією сумою.

"Частка витрат на оновлення трансформаторів повинна становити 20-30% від загальної суми витрат на відновлення енергообладнання. У цій програмі витрати дотягують до 90%. Але ми поки не бачимо затвердженої інвестпрограми. Вона утверджується тоді, коли замовник - "Укренерго" доведе і захистить необхідність у такій програмі. Але вони захистити її не можуть, тому що ця інвестпрограма не піддається здоровому глузду", - упевнений нардеп.

Раніше повідомлялося про те, що лобіювання інвестпрограми "Укренерго" закінчилося звільненням ряду членів НКРЭКУ, які висловили незгоду з запропонованим варіантом інвестицій в оновлення української енергомережі. Зокрема, Комісії звільнилися Андрій Герус і Юлія Ковалів.