ua en ru

Парламент законодавчо закріпив мету набуття Україною членства в НАТО

Парламент законодавчо закріпив мету набуття Україною членства в НАТО Фото: вхід в будівлю Верховної Ради України (РБК-Україна)

За документ проголосували 276 депутатів ВР

Верховна Рада України підтримала за основу та в цілому законопроект №6470 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зовнішньополітичного курсу України)". За документ проголосували 276 депутатів ВР, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, пропонована законодавча ініціатива має на меті внесення необхідних змін до законів України "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" і "Про основи національної безпеки України" для відновлення цілеспрямованого прагматичного курсу України на набуття членства в НАТО як стратегічного зовнішньополітичного пріоритету держави.

"Україна має достатні політико-правові передумови для повного інституційного зближення з Північноатлантичним альянсом, серед яких і відоме рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року про однозначне визнання майбутнього членства України в цій організації, потреба в якому є незаперечним імперативом часу. Таку позицію нині стабільно поділяє понад половина українців. Реалізація цієї життєво важливої для країни перспективи залежить, головним чином, від самої України і пов‘язана з декількома формальними кроками, одним з яких має стати законодавче закріплення курсу євроатлантичної інтеграції, скерованого на набуття членства в НАТО", - наголошують автори закону у пояснювальній записці.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що спікер Верховної Ради Андрій Парубій вважає, що членство України в НАТО потрібно визначити пріоритетом зовнішньої політики України на законодавчому рівні.