ua en ru

Парламент дозволив застосовувати дострокове звільнення до довічно засуджених

Парламент дозволив застосовувати дострокове звільнення до довічно засуджених Фото: Верховна Рада

Відповідний законопроект підтримали 233 нардепа

Верховна Рада України дозволила застосовувати дострокове звільнення для осіб, засуджених до довічного позбавлення волі. Відповідний законопроект №2292 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо заміни довічного позбавлення волі більш м'яким покаранням" підтримали 233 нардепа.

Встановлюється, що до особи, що відбуває покарання у вигляді довічного позбавлення волі, може бути застосовано умовне звільнення, якщо судом буде визнано, що така особа не потребує подальшого відбування цього покарання і фактично відбула не менше 20 років позбавлення волі.

Законом передбачається, що умовне звільнення від подальшого відбування покарання у вигляді довічного позбавлення волі застосовується лише за відсутності в засудженого злісних порушень встановленого порядку відбування покарання протягом останніх трьох років. У разі помилування довічне позбавлення волі може бути замінено на термін 25 років.

Підкреслюється, що довічне позбавлення волі за готування до злочину і за замах на злочин не може застосовуватися.

Передбачено, що президент може застосувати в порядку помилування норму про заміну покарання або невідбутої частини покарання, призначеного судом, на більш м'яке. Клопотання про помилування має право подати засуджений, його захисник, законний представник, близькі родичі та правозахисні організації, в тому числі міжнародні.

Після дострокового звільнення громадянина за ним пропонується встановити адміністративний нагляд на термін 10 років.

Нагадаємо, Рада прийняла цей законопроект в першому читанні 12 травня.