ua en ru

Парламент передбачив створення Українського культурного фонду

Парламент передбачив створення Українського культурного фонду Фото: Верховна Рада

Його діяльність буде спрямовуватися і координуватися Міністерством культури

Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроект №5491 "Про Український культурний фонд". За документ проголосували 236 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Згідно із законом, Український культурний фонд є бюджетною установою, що виконує спеціальні функції щодо сприяння національно-культурному розвитку України, а його діяльність спрямовується і координується Міністерством культури", - йдеться у повідомленні.

Основними завданнями фонду є сприяння реалізації державної політики у сферах культури та мистецтв, розвитку сучасної культурної та мистецької діяльності, вироблення конкурентоспроможного на світовому ринку національного культурного продукту; експертний відбір, фінансування та моніторинг виконання проектів, реалізація яких забезпечується за підтримки Фонду; стимулювання розробки інноваційних проектів; підтримка реалізації міжнародних проектів; підтримка (у тому числі за рахунок надання грантів і стипендій) художніх дебютів, стимулювання творчої праці діячів культури і мистецтва; популяризація української культури і мистецтв, формування міжнародного позитивного іміджу України.

Так, планується, що джерелами формування коштів фонду будуть кошти держбюджету, добровільні внески фізичних і юридичних осіб, у тому числі іноземних, інші джерела, не заборонені законодавством України.

Згідно з документом, з 2018 року фінансування поточної діяльності та матеріально-технічне забезпечення Фонду будуть обмежені максимальним об'ємом до 8% річних надходжень до Фонду з усіх джерел.

Культурний фонд щорічно не пізніше 1 травня року, наступного за звітним, подає Мінкультури та представляє громадськості річний звіт про свою діяльність. При цьому аудит діяльності Фонду здійснюється 1 раз на 3 роки, і одна й та сама аудиторська фірма не може здійснювати такий аудит більше 2 разів поспіль.

Передбачено, що органами управління фонду є наглядова рада та дирекція, а очолює фонд голова, який здійснює свою діяльність на громадських засадах. Строк повноважень голови фонду становить 4 роки, і одна і та ж особа не може обіймати таку посаду більше 2 строків підряд.

Варто відзначити, що працівники Культурного фонду не будуть державними службовцями. Фонд буде перебувати в Києві і має право за погодженням з Мінкультури створювати територіальні відділення в областях.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроект №4470 "Про внесення змін до деяких законодавчих акти України щодо корпоративних договорів". За відповідний документ проголосували 279 нардепів.