ua en ru

Парламент скасував кінцеву дату дії мораторію на виплату держборгу

Парламент скасував кінцеву дату дії мораторію на виплату держборгу Фото: ВР скасувала кінцеву дату дії мораторію на виплату держборгу

Рішення підтримали 242 нардепи

Верховна Рада України скасувала кінцеву дату дії мораторію на виплату частини державного боргу, встановлену чинним законодавством. Відповідний законопроект №3677 "Про особливості здійснення операцій з державним, гарантованим державою боргом і місцевим боргом" підтримали 242 депутати Ради, передає кореспондент РБК-Україна.

Відзначимо, що за прийняття документа за основу проголосували 223, а потім 247 парламентарів, після чого заступник голови ВР Андрій Парубій запропонував проголосувати за проект закону в цілому за пропозицією профільного комітету.

Відповідно до чинного закону, дія мораторію завершується 1 липня 2016 року.

"У пункті 1 статті 4 Закону України "Про особливості здійснення операцій з державним, гарантованим державою боргом і місцевим боргом" слова і цифри "діє до 1 червня 2016 року" виключити", - сказано в тексті проекту закону.


Автори законодавчої ініціативи пояснюють, що прийняття документа дозволить Кабінету міністрів виконати всі взяті на себе зобов'язання в частині програми реформ, погодженої з Міжнародним валютним фондом.

"Скасування обмежень по кінцеву дату продовжить дію правових підстав для пошуку подальших шляхів реструктуризації зовнішніх боргових зобов'язань", - підкреслюється пояснювальній записці.

Нагадаємо, державний і гарантований державою борг України на 29 лютого 2016 року склав 64,3 млрд доларів.