ua en ru

Парламент Кіпру сьогодні розгляне меморандум про умови отримання фінансової допомоги

Парламент Республіки Кіпр сьогодні, 30 квітня 2013 р., проведе голосування по меморандуму про умови отримання фінансової допомоги, передає Reuters.

Напередодні голосування міністр фінансів країни Харіс Георгіадос звернувся до депутатів парламенту з закликом схвалити меморандум.

"Ми знаходимося в надзвичайно важкій ситуації. У тому випадку, якщо Кіпр відмовиться від фінансової допомоги, нас очікує фінансовий крах", - зазначив він.

Згідно з прогнозами Георгіадоса, у разі, якщо меморандум не буде прийнятий, Кіпр протягом наступних десяти і більше років не зможе отримувати кредити і буде змушений задовольнятися грошима, які приносить індустрія туризму. Крім того, країна буде змушена повернутися до колишньої валюти - фунту, що тільки посилить проблеми Кіпру, так як викличе девальвацію.

"Нам необхідно прийняти важке, але необхідне рішення, ратифікувавши меморандум", - підсумував міністр фінансів.

Нагадаємо, потреби Кіпру у фінансуванні оцінюються в 23 млрд євро, з яких 9 млрд євро надасть Європейський стабілізаційний механізм (ESM), 1 млрд євро - Міжнародний валютний фонд (МВФ). Кіпру треба самостійно залучити 13 млрд євро.

Без домовленості з кредиторами фінансова система Кіпру зазнала б краху, після чого Кіпр став би першою державою, що покинула валютний блок. У банках Кіпру знаходиться більше 68 млрд євро: фінансова система країни "роздута" до неймовірних розмірів у порівнянні з економікою острівної держави, до цього моменту є офшорна центром.

Читайте також: Банк Кіпру переведе частину незастрахованих вкладів у цінні папери