ua en ru

Парламент Кіпру дозволив уряду контролювати рух капіталу і санкціонував оздоровлення банків

Кіпрський парламент надав уряду право обмежити вільний рух капіталів усередині країни. Таким чином, влада може, повністю або частково, заборонити вкладникам вилучати свої заощадження з банків. Крім того, парламент прийняв урядовий законопроект про оздоровлення банків країни, який передбачає поділ "хороших і поганих активів" і створення "поганого банку" з подальшою його ліквідацією.

У законопроекті про обмеження вільного руху капіталу йдеться, що йдеться про повноваження, що діють на час екстрених ситуацій. Як відзначають аналітики, дана ініціатива спрямована на захист країни від масової втечі капіталів.

Парламент Кіпру також прийняв рішення про створення "фонду солідарності" для надання допомоги економіці країни. Метою фонду стане накопичення і розподіл фінансових ресурсів, необхідних для екстреного випуску облігацій та надання уряду можливості надання швидкої допомоги банкам країни. Створення фонду входить в рамки заходів, необхідних для отримання пакету фінансової допомоги від Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду.

Нагадаємо, що кіпрському уряду необхідно самостійно зібрати 5,8 млрд євро, щоб розраховувати на отримання 10 млрд євро позикових коштів від партнерів по єврозоні та Міжнародного валютного фонду. Раніше влада Кіпру планували зібрати необхідну суму за рахунок безпрецедентного разового податку на депозити в банках країни, однак цей план був відкинутий кіпрським парламентом.