ua en ru

Парламент Франції скасував закон, що забороняє грубити Президенту країни

Парламент Франції ухвалив, що грубість, допущена щодо глави держави, більше не вважатиметься образою. Депутати проголосували за скасування закону 1881 р., котрий вводив відповідальність за грубість щодо лідера республіки.

Парламент Франції ухвалив, що грубість, допущена щодо глави держави, більше не вважатиметься образою, передає Reuters. Депутати проголосували за скасування закону 1881 р., котрий вводив відповідальність за грубість щодо лідера республіки.

Читайте також: Президента Франції освистали на параді в День взяття Бастилії

Раніше будь-яке грубе висловлювання про Президента країни автоматично вважалося "образою глави держави". Тепер Президент, так само як члени уряду і депутати, повинен буде довести, що у грубих словах містилися наклепи.

Зміна в законодавстві послідувала після того, як Європейський суд із прав людини в березні цього року постановив, що власті Франції порушили право одного з демонстрантів на свободу слова, оштрафувавши його на 40 євро за плакат "Саркозі, зникни, нікчемо" (події мали місце ще при попередньому господарі Єлисейського палацу).

Якщо суд визнає, що плакати із грубощами на адресу Президента містять наклеп, порушник муситиме заплатити штраф в 45 тис. євро.

Читайте також: Олланд звільнив міністра екології через занадто відверте інтерв'ю

До прийняття цього закону глава держави перебував у привілейованому становищі щодо всіх інших громадян. Будь-яка грубість на його адресу автоматично вважалася правопорушенням. Відтепер же ображеному Президентові доведеться доводити факт наклепу або дифамації в суді.

Чинним Президентом Франції є Франсуа Олланд. На цю посаду він вступив у травні 2012 р. Олланд - 24-й Президент Франції і 7-й глава П'ятої республіки.

Додамо, що Олланд поки не вдавався до можливості засудити своїх критиків за неприємні для нього прізвиська на кшталт "желе".